WebGenerator ProStats

Golfvaardigheidsbewijs

Hoe behaalt u Handicap 54? (Golfvaardigheidsbewijs)

Wat vroeger bekend stond als het GVB (Golfvaardigheidsbewijs) heet tegenwoordig Handicap 54. Om dat te behalen moet u de volgende stappen achtereenvolgens doorlopen:

 1. Baanpermissie
  Het eerste doel als beginnende golfer is het verkrijgen van baanpermissie. Die geeft het recht om op de Abcoudebaan te oefenen. Baanpermissie wordt afgegeven door Golfbaan De Hoge Dijk op voordracht van een golfprofessional, bijvoorbeeld een van de golfleraren van de Golfschool Fairway. De golfleraar geeft dan aan dat u een bepaalde golfvaardigheid heeft bereikt en over voldoende kennis van de regels beschikt.
 2. Regelexamen
  Vervolgens meldt u zich na zelfstudie of het volgen van regellessen aan voor het schriftelijke regelexamen. Deze examens worden met enige regelmaat georganiseerd door Golfbaan De Hoge Dijk en afgenomen door examinatoren van Olympus. Voor de jongste jeugdleden wordt het examen mondeling afgenomen.
  De 30 multiple choice vragen geven situaties weer die u in de baan bij het golfspel tegenkomt zowel met betrekking tot de regels als de etiquette. De laatste vraag is het uitrekenen van een Stableford score. U bent geslaagd als u ten minste 23 vragen goed heeft beantwoord en ontvangt dan een getekend en gestempeld bewijs. Bewaart u dit kaartje aub goed!
 3. Qualifying kaart inleveren met minimaal aantal punten
  Na het behalen van het regelexamen loopt u met een marker, die zelf ten minste Handicap 54 heeft, een 9 holes Qualifying kaart op de Abcoudebaan. Uw resultaat voor deze 9 holes moet ten minste 18 Stablefordpunten zijn, rekenend met handicap 54. Natuurlijk mag u ook 18 holes lopen, maar dan moet u ten minste 36 Stablefordpunten behalen.Als u dit heeft gehaald dan levert u deze door u en de marker getekende QK in bij uw golfclub of waar u uw handicapregistratie laat bijhouden. Als u lid wordt of bent van Olympus of bij Olympus uw handicap laat registreren, verwerkt de Handicap- en Regelcommissie van Olympus uw kaart en zorgen zij ervoor dat uw status op EGA Handicap 54 komt te staan. Dat staat dus gelijk aan “het GVB is behaald”! U kunt dan na 2-3 weken uw NGF-pasje bij de balie van Golfbaan De Hoge Dijk ophalen. Dit pasje wordt jaarlijks opnieuw verstrekt in het voorjaar.

Voor verdere informatie kunt u terecht bij de balie van Golfbaan De Hoge Dijk en bij Golfschool Fairway .

Natuurlijk gaat u lekker spelen en mettertijd uw handicap verlagen. Dat is geen doel op zich maar u zult merken dat veel clubs/banen, ook in het buitenland, een bepaalde handicap als maximum hebben voor dat u daar mag spelen. Verder kunt u vaak pas deelnemen aan (club)wedstrijden als uw handicap 36 of lager is. Hoe u deze EGA handicap van 36 of lager haalt, leest u hier.