WebGenerator ProStats

De geschiedenis van Olympus

Open Golfclub Olympus werd in 1976 in Amsterdam opgericht. In die tijd had golf nog een elitair karakter en de traditionele golfclubs waren moeilijk toegankelijk. Vandaar dat enthousiaste Olympianen van het eerste uur vonden dat de tijd rijp was om de golfsport voor velen bereikbaar te maken. Zo laag mogelijke tarieven en een toelatingsbeleid zonder ballotage vormden (en vormen nog steeds) de filosofie achter onze vereniging. Daarom is onze club een ‘open golfclub’.

Olympus ontwikkelde zich tot een grote en gezellige vereniging waarin circa 1.150 leden van het golfspel genieten, bijdragen aan het clubleven en vriendschappen ontwikkelen. Zo is het begonnen en zo is het nog steeds.

Tot 1989 speelden de leden van Olympus op 9 holes die waren uitgezet op de voetbalvelden van Sportpark Overamstel. Hoewel het leuk spelen was, ging de vereniging toch op zoek naar mogelijkheden om een wedstrijdbaan met 18 holes aan te leggen. Er was veel doorzettingsvermogen en overtuigingskracht voor nodig, maar uiteindelijk is het bestuur er in geslaagd om het toenmalige Groengebied Amstelland (een recreatieschap waarin de provincie en vier gemeenten participeerden, nu Recreatie Noord-Holland NV) te overtuigen van het belang van een laagdrempelige golfbaan in Amsterdam. Olympus kreeg de kans een golfbaan te realiseren in het recreatiegebied De Hoge Dijk. Het Groengebied stelde echter wel een belangrijke eis: de baan moet ruim toegankelijk zijn voor niet-leden. Daartoe is een aparte exploitatiestichting in het leven geroepen: de Stichting Openbaar Golfterrein De Hoge Dijk. Voorts is afgesproken dat 40% van de starttijden exclusief voor de leden van Olympus zijn. De overige speeltijd is openbaar en daarvoor staat een Olympiaan net zo in de rij als ieder ander. Terwijl de nieuwe baan nog niet gereed was, kwam aan het verblijf op Overamstel tamelijk abrupt een einde toen daar de sportvereniging van de Amsterdamse politie en de trainings-faciliteiten van de opleidingsschool van de Amsterdamse politie moesten worden ondergebracht. Een baanloos jaar trad in. Veel leden vonden een tijdelijk onderkomen bij Golfclub Waterland, op het Sportpark Sloten of op De Purmer. In 1990 braken betere tijden aan, want toen gingen op De Hoge Dijk 6 holes voor twee dagen in de week open (Bullewijkbaan). Aanvankelijk heel voorzichtig: opteeën bij elke slag. Een jaar later werden weer 3 holes opgeleverd en was de baan de hele week in gebruik.

In 1995 beleefde Golfbaan De Hoge Dijk opnieuw een hoogtepunt toen de tweede negen holes (Holendrechtbaan) en het clubhuis met daarin restaurant De Houten Vier in gebruik werden genomen. In 1999 verleende de NGF de 18 holes de A-status. De laatste mijlpaal werd in september 2001 bereikt met de officiële opening van de Abcoudebaan; een uitdagende 9-holes baan met vijf par-3 en vier par-4 holes. Ook deze baan is qualifying. In hetzelfde jaar heeft Olympus uitbundig haar 25-jarige bestaan gevierd.