WebGenerator ProStats

Op een warme, zonnige zondag 9 juli hebben we de “Battle of the Sexes” wedstrijd gelopen. Dames tegen de heren, maar met een individueel stableford-klassement.

Het idee achter deze wedstrijd is om te kijken hoe de dames vanaf de gele tee zouden presteren, en de heren vanaf de rode. Dit alles uiteraard met bij de tee-kleur behorende playing handicaps. De vraag was dus: wie kan hier het meeste voordeel uit behalen? Is de kortere afstand voor de heren fijn, of profiteren de dames juist van de extra handicapslagen? Of werkt het handicap-systeem zoals het bedoeld is, en maakt het allemaal niks uit…?

Nou, daar zijn we achter gekomen! In de top 3 is 66,6% vrouw. In de top-10 staan maar liefst 7 vrouwen. Grote dominantie dus. Er zit ongeveer een kilometer in baanlengte tussen rood en geel, maar de extra slagen voor de dames lijken effectiever dan de kortere afstand voor de heren. Zelf zat ik in een flight met vrouwelijke longhitters, die hadden bar weinig moeite met de extra afstand.
Naarmate je de steekproef echter groter maakt, wordt de verhouding al weer wat normaler: 11 dames en 9 heren in de top-20. In lijn met het feit dat we iets meer dames in de match hadden dan heren. En daarmee lijkt het handicap-systeem zich bewezen te hebben. Dankzij de variatie van de extra slagen afhankelijk van de kleur van de tee, worden de uitslagen genormaliseerd.
En zo werkt statistiek dus: je kunt altijd bewijzen wat je wilt bewijzen, als je de steekproef maar goed kiest…

Golf is een eerlijke sport
Het is wel belangrijk om je exact handicap op het juiste niveau te krijgen door ook buiten wedstrijden om zoveel mogelijk Q-kaarten te lopen. Aan de bovenkant van de uitslagenlijst èn aan de onderkant van de uitslagenlijst blijken de exact handicaps van sommige deelnemers niet altijd te kloppen met hun werkelijke spelniveau, hetgeen een vertekende uitslag tot gevolg heeft gehad.
Een onterecht lage handicap op je kaart is leuk, maar als je dat niveau nooit meer haalt, doe je jezelf gewoon tekort in wedstrijden en eindig je laag op de lijst.
Een onterecht hoge handicap daarentegen leidt tot veel extra slagen, en daarmee manipuleer je de uitslag aan de bovenkant van de lijst.

Golf is een sport die drijft op eerlijkheid en zelfregulering, dus voor jezelf èn voor je medespelers: zorg dat je altijd je exact-handicap bijhoudt zodat je in wedstrijden een eerlijk aantal extra slagen meekrijgt.

De uitslag
Deze “Battle of the Sexes” was gewoon een individuele wedstrijd, en geen “dames tegen de heren” evenement, dus de uitslag is gewoon op basis van stableford-resultaten. De nummer 1 t/m 3 mochten een prijs uitzoeken, gesponsord door ElectroWorld Bunschoten in Abcoude.

#1 met 38 punten was Herbert van Marle, en die ging naar huis met een prachtig Senseo-apparaat.
#2 met 37 punten was Sylvie Craenen, die een mooie tafelgrill in ontvangst mocht nemen.
#3 met 36 punten was Bianca Sullivan, die een draadloze speaker kreeg.

Voor de longest bij de dames mocht Greet de Snoo een kadobon van ElectroWorld Bunschoten in ontvangst nemen, terwijl bij de heren Lars Convent een kadobon kreeg.
De neary van Jelle Postma werd beloond met een doosje ballen.

Hole 11
Die longest drive zorgde overigens nog voor wat consternatie. Hij stond deze keer namelijk op hole 11, maar dat was door de marshall niet aangegeven bij de tee-box. Peter en ik hadden hole 11 uitgezocht omdat we een hole zochten waar de fairway ook voor de dames goed bereikbaar was. Daarbij vonden we het geinig om voor de heren een moeilijkheid in te bouwen aangezien vanaf de rode tees de bocht over de heuvel wel heel dichtbij is, en je dus tactisch moet spelen om niet in de bossen terecht te komen.

Maar ja, als je pas ziet dat het de longest hole is als je langs een bordje in de baan loopt, dan is de lol er gauw af natuurlijk…
Zodra onze trommelvliezen weer tot rust gekomen waren na het aanhoren van alle klaagzangen, hebben we de Wed-Com beloofd dat volgend jaar anders aan te pakken.

Hole 19
Een warme zomeravond op het terras, met een mooie daghap van Brasserie De Hoge Dijk en een drankje samen met je flightgenoten.
Veel complimenten ook voor de gulle prijzen van ElectroWorld Bunschoten. Het is fijn een trouwe sponsor te hebben, en de enthousiaste verhalen te horen van mensen die daar hun aankopen van hun elektronische en huishoudelijke apparaten doen.
Naarmate de drank vloeide werden ook de longest drives langer, en kwam de neary steeds dichterbij de hole. Tuurlijk.
Nog wat heftige discussies over eerlijke exact handicaps en over hole 11, maar iedereen ging uiteindelijk tevreden naar huis. Tot een volgende wedstrijd!

Peter Kerstens & Lex Dekkers
Wedstrijdleiding