WebGenerator ProStats

Zondag 23 juli begon mooi, de traditionele Houten Vier clubkampioenschappen ging vrolijk van start. 60 deelnemers, opgedeeld in 30 paren liepen de eerste holes in prachtig zonnig weer.
Helaas hadden de regengoden zich ook ingeschreven, en zij begonnen hun wedstrijd zo’n 90 minuten na de eerste flight. Het zomerse weer veranderde in tropisch weer, maar dan wel de natte vorm, met regenbuien die een natte moesson in de jungle niet zouden hebben misstaan. Gelukkig duurde het niet al te lang, net als in de tropen begon het binnen een uurtje alweer op te klaren, en liep men verder min of meer droog.

Met deze omstandigheden als oorzaak bleken vier paren de 200 slagen te hebben overschreden. Aan de andere kant van de uitslagenlijst was een gezamenlijke bruto score van 159 de beste uitslag. Beide uitersten van de lijst geven aan dat het al met al een lastige dag was om te scoren.

Zoals te verwachten in een strokeplay-wedstrijd heeft zijn de koppels met de lage exact handicaps hoog op de bruto eindlijst beland. Roel van Hunnik en Niels Wijnen (zie foto hieronder) deden wat van hen verwacht werd, en belandden met hun gezamenlijk playing handicap van slechts 10 slagen op de eerste plaats.
Tweede werden Tom Verdouw en John Sullivan (pl-Hcp 18, 161 slagen), en de derde plaats werd bezet door Charles Vrolijk met Desmond van Zurk (pl-Hcp 14, 162 slagen).
Op de 11e plek vinden we de eerste dames terug. Niet onverwacht behaalden Will van Beusekom en Linda Wijnman (pl-Hcp 23) de beste score onder de vrouwelijke deelnemers met het mooie aantal van 170 slagen bruto.

Helaas is ook bij deze wedstrijd de netto score met name bovenin de eindlijst sterk beïnvloed door de handicap-verrekening. De handicapverrekening verandert de volgorde tussen bruto en netto uitslagen uiteraard, omdat iemand een keer een goede (of juist slechte) dag heeft, maar in grote lijnen blijven de groepen bovenin, onderin en in het midden uit min of meer dezelfde spelers bestaan.

De alarmbellen gaan rinkelen wanneer iemand die midden of laag in de brutolijst staat opeens hoog in de nettolijst staat. Nogmaals, dat kan een keer een topdag zijn, en dat gunnen we iedereen, maar als dat structureel gebeurt dan is er iets anders aan de hand: de exact handicap klopt niet met het werkelijke spelniveau. Meestal ontstaat dit doordat er tussen de wedstrijden door wel gespeeld wordt, en de beheersing van het spel zich verbetert, maar er geen Q-kaarten gelopen worden.

Het zal enige tijd duren voordat je voldoende qualifying kaarten kunt lopen om de exact handicap op een eerlijk niveau te krijgen, dat begrijpen we, maar de wedstrijdcommissie zal er bij eenieder op blijven hameren om dit de komende maanden consequent te doen.