WebGenerator ProStats

DE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Hier vindt u het laatste nieuws van de NGF . Voor meer informatie over de NGF klik hier

01-01-70 Baanbeoordeling 'hidden gem' Golfclub de Berckt

Golfclub de Berckt krijgt van golfers op Leadingcourses.com een 7,3. Welk cijfer geeft GOLF.NL?

De 9-holes baan van Golfclub de Berckt ligt in Limburg. De Berckt was dit voorjaar de winnaar van de Hidden Gem-verkiezing onder golfers die Leadingcourses.com organiseert. Dat maakte ons nieuwsgierig.

Lees de baanbeoordeling van Golfclub de Berckt hier.

01-01-70 Regels: het bewaken van de vlag

Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal: de regels rondom het bewaken van de vlag.

golf vlag

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Als je de vlag raakt bij een putt of chip van buiten de green is er niets aan de hand: geen straf. Maar je krijgt volgens de huidige regels wel een strafslag als je de vlag in de hole raakt bij een putt vanaf de green. Dat kan gebeuren als je de vlag er niet uit haalt of niet laat bewaken door een andere speler; dan is het je eigen schuld. Het kan echter ook gebeuren als de vlag wel bewaakt wordt maar de medespeler of tegenstander de vlaggenstok niet op tijd uit de hole trekt. 

2019 en daarna?

De regelautoriteiten stellen voor om de regel begin 2019 te versoepelen. Je zou dan niet langer een strafslag krijgen als je de vlaggenstok raakt bij een putt vanaf de green. Je mag in de toekomst elke keer kiezen wat je doet: de vlag eruit halen, de vlag laten bewaken of de vlag in de hole laten staan als je denkt dat je dan meer kans maakt om de bal te holen. Als je de vlag in de hole laat staan en de bal raakt de vlag en valt in de hole: prima. Als de bal door de vlag uit de hole wordt geketst, moet je de bal spelen zoals hij ligt.

Waarom stellen de regelinstanties R&A en USGA deze aanpassing voor? Omdat het spel dan sneller zal gaan. De vlag zal minder vaak uit de hole gehaald worden en minder vaak bewaakt worden, dat scheelt alles bij elkaar veel tijd en sneller spel is een van de doelen van de regelmodernisering die de R&A en USGA willen doorvoeren.

De vraag rijst of het makkelijker of moeilijker wordt om putts te maken als je vlag in de hole laat staan. Volgens de regelautoriteiten is er uiteindelijk even vaak voordeel als nadeel: “In sommige gevallen zal de bal de vlaggenstok raken en uit de hole stuiten, terwijl de bal normaal gevallen zou zijn.” (Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar niet in het midden van de hole aankomt.) “Maar in andere gevallen,” aldus de regelmakers, “zal de bal de vlaggenstok raken en in de hole eindigen, terwijl hij normaal de hole gemist zou hebben.” (Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar midden in de hole aankomt en geremd wordt door de vlaggenstok.)

Bekijk ook een video van de USGA over dit onderwerp op usga.org.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Veel Nederlandse golfers reageren op de voorgestelde regelmodernisering van de R&A en USGA. 

Bart (@bijstandgolfer) reageerde via Twitter op de regelwijziging die de vorige keer aan de orde kwam: dat je na 2018 meer dingen op de green mag repareren als je daar last van hebt bij het putten (bijvoorbeeld spikemarks of schadesporen veroorzaakt door dieren). Bart:

“Ik wil wel wedden dat het gaat leiden tot nóg trager spel bij, in elk geval bij de pro's.”

Ludo reageerde per mail over de regelmodernisering in het algemeen:

“De geschiedenis herhaalt zich ... Zodra de oorzaak of reden van een bepaalde regel zijn vergeten, stellen snuggere pieten die niet anders te doen hebben allerlei aanpassingen voor zonder enige historische kennis. De nieuwe regels die de R&A en USGA voorsttellen, zullen voor vele onaangename discussies op de baan zorgen. Totdat ze weer aangepast worden uit pure noodzaak en om dezelfde reden waarom ze bedacht werden na jaren van ervaring en kleine bijstellingen.”

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

01-01-70 Golf en geld: golfgokker maakt kans op £2 miljoen

Een golfliefhebber die graag een gokje waagt, komt steeds dichter bij het grootste bedrag dat ooit is uitgekeerd bij een golfweddenschap: £2 miljoen.

Jordan Baker, een golfprofessional die op Twitter @OfficialBakes heet, heeft op bet365 gewed op de major-winnaars in 2017. Zijn lijstje: 

 • Masters - Sergio Garcia
 • US Open - Brooks Koepka
 • The Open - Rickie Fowler
 • US PGA Championship - Justin Thomas

Ja, hij heeft de eerste twee major-winnaars van 2017 dus al goed geraden, en als zijn voorspellingen voor het Brits Open en het US PGA uitkomen, dan wint hij een bedrag van £2 miljoen (€2,27 miljoen). Dat is meer dan wat Koepka verdiende met zijn zege in het US Open ($2,16 miljoen).

De inleg van Baker? Slechts £2. Kortom, Baker kan een miljoen keer zijn inleg terugverdienen. 

Maar Baker is pas halverwege de grand slam: Fowler moet nog even het Brits Open winnen en Thomas het US PGA. (Het is een multibet, ook wel bekend als een parlay, en hij heeft geen afzonderlijke weddenschappen afgesloten per major.)

'The greatest golf bet of all-time'

'The greatest golf bet of all time' kwam kort na het US Open in het nieuws. Dat ging zo. In de slotronde van de major, toen Brooks Koepka een van de kanshebbers was in het US Open, stuurde Baker een tweet naar @bet365 (een groot online wedkantoor). De tekst van de tweet luidde: 'Maken jullie je al zorgen?' En uit het plaatje bij de tweet bleek dat Baker de 27-jarige Koepka als winnaar voorzag.

Koepka won, het Britse golfblad Bunkered zag de tweet en zo is het gokavontuur van Baker wereldwijd bekend geworden. Bunkered spreekt van 'the greatest golf bet of all-time'.

Naar Vegas

Het Amerikaanse tijdschrift Golf Digest vroeg wat Baker gaat doen als hij £2 miljoen wint. Zijn antwoord: 'Ik zou een huis voor mijn moeder kopen, met pap een golftrip door Groot-Brittannië maken, een leuke Ferrari kopen en met al mijn vrienden met vakantie gaan naar Vegas.' 

Het is onduidelijk of bet365 Baker in een eerder stadium wil uitkopen, maar stel dat het kan en gebeurt, dan gaat de gokker er niet op in: 'Ik heb nog geen aanbod gekregen maar ik wil zien hoe het afloopt en garandeer jullie dat het doorgaat tot het einde.' Want zoals Baker in een andere tweet beweert: hij heeft nou eenmaal een tijdmachine en weet dus wie er gaat winnen.

Reacties

Wie gokt ook op golfuitslagen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook

01-01-70 Par 5 in vragen aan Ruud Gullit

Ruud Gullit is van de negen Nederlandse sporthelden in de Legends Golf Trophy. De kersverse assistent bondscoach van het Nederlands elftal verwacht spanning en emotie tijdens het team event van de ING Golfweek.

 

Wanneer heb je het golfvirus opgelopen?

“Dat was in 1990. Ik speelde bij AC Milan en we kregen een golfsetje van McGregor. Dat nam ik mee naar een resort in Italië, waar ik een Engelse golfpro ontmoette. Hij liet me één bal slaan en je raadt het al. Die ging goed. De tweede bal? Die was iets minder mooi maar ik was wel verkocht. Makkelijk was het niet. Je had toen nog van die Persimmon drivers en blades. Als je de bal maar een beetje verkeerd raakte, kreeg je zere vingers.”


Hoeveel uur besteed je per week aan golf?

“Ik probeer twee keer per week te spelen, maar dan geen achttien holes, maar negen of tien. Dat is het dilemma van golf en zou anders moeten. Het duurt te lang. Twaalf holes zou ideaal zijn en enthousiasme brengen bij veel spelers. Want nu ben je een hele dag kwijt, als je de reistijd en het drankje daarna erbij optelt. Er zitten thuis heel wat golf widows die je ook te vriend moet zien te houden.”


Welk ronde golf staat je nog het meest bij?

“Dan denk ik toch aan de veertien Dunhill-toernooien die ik heb mogen spelen. Dat is elke keer weer een feestje. Alleen dit jaar moet ik overslaan vanwege het Nederlands elftal. In zo’n week ben ik veel in de Tourwagens te vinden. Ik ga langs bij Ping, TaylorMade, Titleist en Callaway want ik ben erg nieuwsgierig en praat graag met de mensen die nieuw materiaal ontwikkelen. Daarnaast speel je natuurlijk ook de meest geweldige banen. St. Andrews, dat is historisch en magisch. Alles bij elkaar is het één grote snoepwinkel. De rondjes met Johan (Cruijff) waren altijd bijzonder. Ook die met Beef (bijnaam van pro Andrew Johnston, red). Ik heb met Darren Clarke en Lee Westwood gespeeld, vlak nadat ze met Europa de Ryder Cup hadden gewonnen. En met Steve Redgrave, Michael Douglas, Catherina Zeta-Jones, Kenny G, Alice Cooper in een Celebrities Ryder Cup op Celtic Manor. Ik zou graag nog eens met Tiger willen spelen, maar dat zie ik er niet meer van komen. Of met Dustin Johnson of Phil Mickelson omdat ik heel nieuwsgierig ben hoe zij bepaalde dingen benaderen.”


Op welk onderdeel van golf zou je nog wel een lesje kunnen gebruiken?

“Zonder meer het korte spel. Want daar gaat het om in golf. Natuurlijk helpt het om lang van de tee te zijn, maar niet altijd is je drive perfect. Dan gaat het erom hoe je vervolgens de bal dicht bij de vlag krijgt. Het is mijn minste onderdeel. Mijn sterkste is het mentale. Ik hoef niet altijd goed te spelen om van je te winnen, want ik blijf gewoon in je slipstream. Ik blijf gaan. En als iemand echt beter is, dan kan ik dat ook prima accepteren.”


Zie je overeenkomsten met voetbal?

“De enige parallel is volgens mij het moment dat je van de middenlijn naar de stip loopt voor een strafschoppenserie. In voetbal draait het om intuïtie en reactie. In golf mag je niks! Als pro’s iets van emotie laten zien in de baan, krijgen ze een boete. Alleen bij de Ryder Cup mag het. En juist daarom houden mensen daar zo van. Ik vind het vreselijk als ik een golfer na een mooie birdie doods zie weglopen. Zet voor mijn part om de drie holes een geluiddicht hok neer, waar spelers zich binnen even kunnen afreageren. In de Legends Golf Trophy willen we natuurlijk elke bal goed slaan en winnen, maar ik denk dat we veel lol met elkaar en het publiek zullen hebben. En juist emotie laten zien!”


Dit interview is verschenen in GOLF.NL Weekly nummer 7, met een vooruitblik op de ING Private Banking Golfweek op Prise d'eau in Tilburg (7-9 juli).


Lees meer over de Legends Golf Trophy

01-01-70 Gadgets waar je (n)iets aan hebt!

Heb je ooit wel eens een video gezien van jouw putts? Waarschijnlijk niet terwijl je er wel veel van zou kunnen leren...

Je hebt vast wel eens een filmpje gezien van je swing maar heb je je putts wel eens vastgelegd? Een video van je putt kan je veel vertellen. Hoe stond je opgelijnd? Hoe hield je je blad tijdens impact? Keek je te vroeg op? Allemaal nuttige informatie waarmee je je putts uiteindelijk kunt verbeteren. En we zeggen het hier nog maar een keer: je korte spel maakt het verschil in golf. 

Oefenen dus. Dat kan met deze oefenhole van The Puttskee waarin je je mobiele telefoon kunt zetten die een filmpje maakt van je putt. Je ziet precies wat je doet en wat je moet verbeteren. En áls je dan die weergaloze putt hebt gemaakt, kun je 'm meteen delen met je vrienden! 

Je kunt de oefenhole natuurlijk ook meenemen naar de baan zodat je op een echte green kunt oefenen. 

Prijs: 35 dollar (helaas nog niet vanuit Nederland te bestellen).

Voor meer info en een filmpje: The Puttskee.

01-01-70 Green gemist? Twee tips van Taco Remkes

Iedereen - zelfs de beste wereldtopper - mist weleens de green. Wat moet je doen als je op een lastige plek naast de green ligt?

Taco Remkes geeft in een nieuwe GOLF.NL Instructie twee tips voor als je niet op het kort gemaaide gras ligt en een oplossing moet vinden. Bekijk de video bovenaan dit bericht in de player. Succes met oefenen!

01-01-70 Open wedstrijden: Auto als prijs voor hole-in-one in Bynder Tour


Recent toegevoegd

10 juli - Bynder Birdy Golftour op de Goyer

Op maandag 10 juli wordt op de Goyer G&CC de derde wedstrijd van de Bynder Birdy Golftour gespeeld. De hoofdsponsor van de tour heeft deze wedstrijd uitgekozen om wat extra’s toe te voegen. Niet alleen wordt de borrel inclusief happen aangeboden aan alle deelnemers, maar er wordt ook een Bushnell Rangefinder verloot onder de deelnemers.

En op de normaal gesproken lange 11de hole staat een heuse auto als prijs voor de eerste hole-in-one. De golfer die hier die perfecte bal slaat, kan de volgende dag met een cheque onder de arm naar de Volkswagen-dealer om een splinternieuwe Beetle uit te zoeken. 

Inschrijvingen: birdy-club.com. De inschrijving sluit vrijdag 7 juli. 

29 juli - Grevelingenhout Open en Senioren Open

Op zaterdag 29 juli 2017 wordt op Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse het Grevelingenhout Open en het Grevelingenhout Senioren Open 2017 gehouden. Het maximum aantal deelnemers is 30 per leeftijdscategorie. De inschrijving sluit op 23 juli.

 • Het Grevelingenhout Open: strokeplay-wedstrijd voor spelers van 22 tot 50 jaar. Handicap: <18,1.
 • Het Grevelingenhout Senioren Open: strokeplay-wedstrijd voor spelers van 50 jaar en ouder. Handicap: <18,1.

Het Grevelingenhout Senioren Open telt mee voor de NGF Senior Ranking voor dames en heren. Het inschrijfgeld voor beide wedstrijden bedraagt € 45. Meer informatie: grevelingenhout.nl.

Open toernooien in 2017

28 juni - Heartgolf-toernooi op Lage Vuursche

Stichting Bladt Charity en Stiching Heartbeat organiseert voor de vijfde keer een benefiettoernooi. De wedstrijd wordt gespeeld op 28 juni 2017 op Golfsociëteit Lage Vuursche. 

Er zijn deelnemers uit Zwitserland, Duitsland, België en Nederland en de gasten worden in de baan bij 11 horecastations culinair verwend. Bijvoorbeeld een wijnproeverij, wishkey- en ginproeverij, koffieproeverij met gebak, Tapas Foodtruck met visspecialiteiten, Green Egg Sigarenpoeverij, nagebouwd Michelin-sterrenrestaurant de Hoefslag, stand met pannenkoeken en Brusselse wafels, fruit- en likeurproeverij en verse sashimi en oesters. 

Alle suppliers leveren om niet en werken gratis mee. De dag wordt begeleid door vijf golfpro’s die vrijwillig aan het evenement meewerken. Er zijn allerlei challenges zoals een wedstrijd waarbij men moet proberen om bij een auto proberen naar binnen te slaan.

Meer informatie: heartgolf.nl.

1 juli - Stippelberg Open (hcp 36 en lager) 

Op 1 juli 2017 wordt het Stippelberg Open gespeeld, een wedstrijd voor spelers met handicap 36 en lager. Golfbaan Stippelberg is een vrij nieuwe baan die op de 13de plaats staat in de GOLF.NL Top 50. In het open toernooi op deze baan zijn er drie categorieën: Handicap 0-12 individueel netto strokeplay 12,1-24 individueel stableford 24,1-35 individueel stableford Meedoen kost 75 euro. Dat is inclusief ontvangst vanaf 10 uur, een borrelhap en een diner. De eerste spelers starten om 11 uur. 

Voor meer informatie en inschrijvingen: stippelbergopen.nl.

1 juli - Drents Open op De Gelpenberg

Op zaterdag 1 juli is de Drentse Golfclub De Gelpenberg in Aalden gastheer van het Drents Open 2017. Deze derde editie is dit jaar voor het eerst onderdeel van het wedstrijdcircuit van de Noordelijke Golf Tour en wordt georganiseerd door Pro Golf Events.

Het Drents Open zal worden gespeeld in drie categorieën. In de ochtend strijden twee stableford-categorieën (hcp 10-22/22-30) om de eer in Drenthe, waarna in de middag de strokeplay-groep (hcp +4-12) van start zal gaan. De vorige editie werd een prooi voor topamateur Aron Joustra van de Noord-Nederlandse.

Er is veel belangstelling voor deze prestigieuze wedstrijd; er staan reeds 110 aanmeldingen op de inschrijflijst, maar er is plek voor 144 deelnemers. Mocht je willen meedoen kijk dan snel op progolfevents.nl/drentsopen en meldt je aan.

9 juli - Wedstrijd voor golfers met verstandelijke beperking 

Op Golfclub Holthuizen in Roden wordt op zondag 9 juli 2017 een golfwedstrijd gehouden voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een 9-holes wedstrijd en de deelnamekosten bedragen 40 euro. Iedere golfer gaat met een begeleider de baan in.

Het is mogelijk o te overnachten in De Zwerfsteen in Roden (prijzen vanaf 30 euro). Voor meer informatie en inschrijvingen: mail of bel Corrie van Wijk, ckvanwijk@hotmail.com, 0594-512364.

10 juli - Bynder Birdy Golftour op de Goyer

Op maandag 10 juli wordt op de Goyer G&CC de derde wedstrijd van de Bynder Birdy Golftour gespeeld. De hoofdsponsor van de tour heeft deze wedstrijd uitgekozen om wat extra’s toe te voegen. Niet alleen wordt de borrel inclusief happen aangeboden aan alle deelnemers, maar er wordt ook een Bushnell Rangefinder verloot onder de deelnemers.

En op de normaal gesproken lange 11de hole staat een heuse auto als prijs voor de eerste hole-in-one. De golfer die hier die perfecte bal slaat, kan de volgende dag met een cheque onder de arm naar de Volkswagen-dealer om een splinternieuwe Beetle uit te zoeken. 

Inschrijvingen: birdy-club.com. De inschrijving sluit vrijdag 7 juli. 

17 juli - Toernooi voor KiKa op De Pan

De Utrechtse Golf Club De Pan heeft de baan ter beschikking gesteld voor een benefiettoernooi waarbij geld wordt ingezameld voor KiKa (Kinderen Kankervrij). De shotgun-wedstrijd wordt gespeeld op 17 juli om 13 uur.  De ontvangst is vanaf 11.45 uur. Meedoen (inclusief een lunchpakket, een aantal drankjes en eendriegangendiner) kost €150. Om 19.00 uur is er een loterij en daarna volgt een uitreiking van een cheque door de directeur van KiKa. De hoofdprijs in het toernooi is een vliegreis van Corendon voor twee personen. 

Aanmelden en informatie: kikagolf@xs4all.nl.

29 juli - Grevelingenhout Open en Senioren Open

Op zaterdag 29 juli 2017 wordt op Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse het Grevelingenhout Open en het Grevelingenhout Senioren Open 2017 gehouden. Het maximum aantal deelnemers is 30 per leeftijdscategorie. De inschrijving sluit op 23 juli.

 • Het Grevelingenhout Open: strokeplay-wedstrijd voor spelers van 22 tot 50 jaar. Handicap: <18,1.
 • Het Grevelingenhout Senioren Open: strokeplay-wedstrijd voor spelers van 50 jaar en ouder. Handicap: <18,1.

Het Grevelingenhout Senioren Open telt mee voor de NGF Senior Ranking voor dames en heren. Het inschrijfgeld voor beide wedstrijden bedraagt € 45. Meer informatie: grevelingenhout.nl.

3 augustus - Wilhelminabeker op de Haagsche

Op De Koninklijke Haagsche Golf & Country Club zal op donderdag 3 augustus 2017 de Wilhelminabeker verspeeld worden. Inschrijving onder de volgende voorwaarden: 

 1. Spelers moeten tenminste één jaar in het voormalige Nederlands Indië of het huidige Indonesië gewerkt of gewoond hebben of daar geboren zijn. 
 2. Spelers moeten lid zijn van een bij de NGF aangesloten golfclub en hun NGF-kaartje kunnen tonen. 
 3. Bij aanmelding moeten spelers hun exact handicap opgeven. Maximum EGA hcp is voor dames 19,7 en voor heren 21,6. 
 4. Er wordt afgeslagen vanaf 10.00 uur vanaf hole 1 en 10. De gezamenlijke EGA handicap mag het maximum van 65,0 niet overschrijden. 
 5. Maximum aantal deelnemers: 78. Inschrijving naar binnenkomst van aanmelding vanaf 1 juni 2017. 
 6. Aanmelden: via het formulier op de website khgcc.nl
 7. Betaling vooraf via IDEAL: Tarieven p.p.: dagcontributie niet-leden incl. inschrijfgeld € 50, Indisch buffet € 35. 
 8. Uiterste inschrijfdatum: 20 juli 2017.
 9. Annuleren met restiturie mogelijk tot 27 juli 2017.
 10. De wedstrijdleiding zal zo veel mogelijk rekening houden met eventuele voorkeuren bij de flightindeling, maar kan niet garanderen dat dit in alle gevallen mogelijk is.

5 augustus - Indisch golftoernooi in Lelystad 

Op 5 augustus 2017 wordt voor de vierde keer het Indische golftoernooi Melati gespeeld. Dit jaar wordt gespeeld op Flevo Golf Resort in Lelystad (GC Flevoland). Het toernooi staat open voor golfers die zijn geboren in Nederlands-Indië en Indonesië en voor degenen die in Indonesië gewerkt hebben. 'Tegen golfers die in Nederland geboren zijn, maar van wie tenminste een van de ouders afkomstig is uit de gordel van Smaragd, zeggen wij: selemat datang', aldus de organisatie. 'Dit geldt ook voor de partners die mee willen spelen.'

Niet golfende partners zijn van harte welkom deel te nemen aan het Indisch buffet na afloop van de golfwedstrijd. Meer informatie en aanmeldingen: wadhooghwinkel@chello.nl.

21-27 augustus - Rijnmond Open Golf 

Van maandag 21 t/m zondag 27 augustus 2017 wordt de  achtste editie van het Rijnmond Open Golf gespeeld. Dit strokeplay-toernooi op  De Hooge Rotterdamsche staat open voor alle golfamateurs uit heel Nederland. De beste handicappers worden direct geplaatst voor het finaleweekend op 26 en 27 augustus, de overige spelers dienen zich te kwalificeren door middel van voorrondes die plaatsvinden van 21 tot en met 25 augustus. 

Dit jaar maakt het netto-toernooi plaats voor een derde ronde strokeplay voor alle gekwalificeerde spelers. Golfers van 50 jaar en ouder, die zich plaatsen voor het finaleweekend, spelen automatisch mee in het in Rijnmond Open Golf geïntegreerde seniorentoernooi. De uitslag hiervan telt ook mee in de NGF Senior Ranking. 

Dit jaar komt 5 procent van de sponsoropbrengsten ten goede aan Spieren voor Spieren. In de voorgaande editie was Quint Koppers (Koninklijke Haagsche) de winnaar en Lotte Hoekstra (De Hooge Rotterdamsche) de winnares. 

Meer informatie: rijnmondopengolf.nl.

1 september - Golftoernooi voor Voedselbank op Heelsumse

Golfers die de Voedselbank een goed hart toedragen worden uitgenodigd deel te nemen aan het Benefood-toernooi op vrijdag 1 september 2017. Dit jaar wordt de wedstrijd gehouden op de baan van Golfclub Heelsum. Het wordt volgens de organisatie een spannende en vooral feestelijk aangeklede dag met een lunchpakket, een verrassing onderweg, mooie prijzen, een Italiaans buffet en een loterij. 

Meedoen kost 100 euro per persoon (alles inclusief). Het is mogelijk om met een team van vrienden in te schrijven, maar voor individuele golfers is er ook plek. In de 18-holes wedstrijd wordt gespeeld vanaf handicap 36, maar hogere handicaps tot en met 54 zijn ook welkom. De wedstrijd begint om 11.30 uur. Golfclub Heelsum stelt de baan ter beschikking. 

Voor nadere inlichtingen, neem contact op met Wim de Wit (drwdewit@gmail.com). Benefood is een initiatief van enkele enthousiaste golfers die als vrijwilliger actief zijn bij de Voedselbank Arnhem en Voedselbank Neder Veluwe.

2 en 3 september - Strijensche Open 

Op de Strijensche Golfclub wordt op zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 De Strijensche Open gespeeld, een jaarlijks toernooi voor spelers van 16 jaar en ouder met een EGA/NGF handicap van 36 of lager. De data van de voorrondes (18 holes) zijn: zondag 27 augustus start om 08.30 en 13.30 uur maandag 28 augustus start om 15.00 uur dinsdag 29 augustus start om 15.00 uur De beste 57 spelers in de voorrondes plaatsen zich automatisch voor zaterdag 2 september, plus de 15 spelers met de laagste handicap die zich inschrijven. De beste 36 spelers van de zaterdag spelen op zondag 3 september de finale.  

Golfers kunnen zich aanmelden via destrijenscheopen.nl. Hier vind je ook meer informatie over het toernooi.

3 september - Kleiburg Open (tot handicap 30) 

Op zondag 3 september 2017 wordt op de baan van Golfclub Kleiburg het Kleiburg Open 2017 gehouden, een jaarlijks toernooi voor spelers met een handicap tot en met 30. In de categorieën I (heren) en II (dames) (hcp t/m 15,0) is de spelvorm strokeplay (18 holes, in flights van drie spelers, geen handicapverrekening). De heren spelen van de witte tees en de dames van de blauwe. In de categorie III (dames en heren) (hcp 15,1 t/m 30,0) is de spelvorm stableford (18 holes, in flights van drie personen). De heren in deze categorie spelen van geel en de dames van rood. Bij overschrijding van het maximum aantal deelnemers wordt in de week voorafgaand aan het toernooi eventueel een voorronde gespeeld.

Deelnemers met een handicap gelijk of lager dan 4,0 zijn automatisch geplaatst voor de ronde op 3 september en behoeven dus geen voorronde te spelen.  De inschrijfkosten bedragen 45 euro p.p. voor gastspelers en 25 euro p.p. voor clubleden. Meer informatie: golfclub-kleiburg.nl.

4 september - Malaika Kids Open

Op Golfbaan de Swinkelsche wordt op 4 september 2017 gespeeld voor het goede doel: het Malaika Kids Open. Het is de zesde editie van het Malaika Kids Open Golftoernooi. Tot nu toe werd het toernooi gespeeld op de oudste banen van Nederland, nu is De Swinkelsche gastheer. De baan is vijf jaar oud en nummer 12 in de GOLF.NL Top 50 van Nederland. De Swinkelsche ligt in een natuurgebied vlakbij Eindhoven.

De golfdag bestaat uit een wedstrijd, een aangeklede borrel, loterij, veiling en prijsuitreiking. De opbrengst van het evenement gaat naar weeskinderen in Tanzania die door Malaika Kids worden verzorgd.

Ga naar malaika-kids.org voor meer informatie over het dagprogramma, de kosten voor deelname en het inschrijfformulier.

15 september - Interbancair Golftoernooi

Op vrijdag 15 september wordt op Golfbaan het Rijk van Nunspeet de 45ste editie van het Interbancair Golftoernooi gespeeld. Het Interbancair Golftoernooi (IBG) is een wedstrijd voor medewerkers van banken of financiële instellingen. Meer informatie over het toernooi is te vinden op golftrip4u.nl.

T/m 18 september - Charity-golfdagen op de BurgGolf-banen

Fonds Gehandicaptensport organiseert samen met maatschappelijk partner BurgGolf zes Charity-golfdagen.  De data en banen:

 • BurgGolf Purmerend: maandag 26 juni 2017 
 • BurgGolf Zoetermeer: maandag 3 juli 2017 
 • BurgGolf St. Nicolaasga: maandag 17 juli 2017 
 • BurgGolf Wijchen: maandag 21 augustus 2017 
 • BurgGolf ‘s-Hertogenbosch: maandag 4 september 2017 
 • BurgGolf Veldhoven: maandag 18 september 2017

De opbrengst van de Charity Golfdagen zal ten goede komen aan lokale sportverenigingen die gaan beginnen met gehandicaptensport of die het bestaande aanbod willen uitbreiden. In Nederland zijn er 1.7 miljoen mensen met een handicap die extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen sporten. Fonds Gehandicaptensport zet zich samen met haar partners in om sporten voor iedereen met een handicap structureel mogelijk de maken. 

Golfers kunnen zich individueel inschrijven of als een flight van vier personen. Inschrijfkosten individu: €125, flight (4 personen): €500. Dit is inclusief het ontvangst, 18 holes golfen, lunchpakket, baancatering, netwerkborrel en een live cooking barbecue.

Meer informatie: fondsgehandicaptensport.nl/burggolf.

1 oktober - Shockwave Liemeer Open

Op 1 oktober 2017 zal het Shockwave Liemeer Open op Golf- & Countryclub Liemeer gespeeld worden. Het is de zevende editie van een strokeplay-wedstrijd voor amateurs van 22 jaar en ouder. De maximale handicap voor dames 12 is en voor heren 10. 

De winnaar krijgt 'The Black Jacket' en wint een geheel verzorgde golfreis voor twee personen die beschikbaar is gesteld door 3D Golfvakanties. Er zijn verder twee prijzen te verdienen met een hole-in-one: een scooter en een weekend lang rijden in een BMW.

Informatie: liemeeropen.nl

T/m 19 oktober - Amsterdam Golf Open voor bedrijven in Amsterdam 

Bedrijven in de regio Amsterdam kunnen meedoen aan de eerste editie van het Amsterdam Golf Open. Er wordt gespeeld op de drie golfbanen in Amsterdam-Zuidoost. Bedrijven kunnen steeds met een ander team kunnen meedoen en er is elke keer een dagprijs. Bedrijven die minimaal vier van de zes speeldagen aanwezig zijn met een team maken kans op de eindklassementprijzen.  Een bedrijfsteam bestaat uit twee personen en de spelvorm is fourball better ball (beide spelers in een team spelen een eigen bal, de beste score van de twee telt). 

Er wordt gespeeld op Golfbaan de Hoge Dijk (par 72), Amsterdam Old Course (par 72) en de golfbaan van Amstelborgh-Borchland (par 54). De data:

 • Donderdag 22 juni Golfclub Amstelborgh
 • Dinsdag 4 juli De Hoge Dijk 
 • Maandag 10 juli Amsterdam Old Course 
 • Maandag 4 september Amsterdam Old Course 
 • Dinsdag 26 september De Hoge Dijk 
 • Donderdag 19 oktober Golfclub Amstelborgh

Meer informatie: golfopen.amsterdam / info@golfopen.amsterdam

26-28 oktober - Valencia Golfvierdaagse

Van 26 tot en met 28 oktober 2017 wordt de Valencia Golfvierdaagse gehouden. Het toernooi wordt georganiseerd door Mister Valencia en gespeeld op drie banen in de omgeving van Valencia: El Saler, El Bosque en Mediterraneo Borriol. De deelnemers verblijven in de stad en spelen strokeplay. Er zijn geen handicapeisen, 

Meer informatie: mistervalencia.com.

Toernooien die al gespeeld zijn

24 en 25 juni Open Oosterhoutse Golfkampioenschappen (tot hcp 20)

Op 24 en 25 juni 2017 worden de Open Oosterhoutse Golfkampioenschappen gehouden, een jaarlijks toernooi waarbij gestreden wordt om het kampioenschap van Oosterhout. Spelers met een maximale handicap van 20 kunnen meedoen aan de wedstrijd op de Oosterhoutse, waar recent vijf nieuwe holes zijn geopend (hole 2 tot en met 6). De totale prijzenpot bedraagt € 1.950 en daarvan gaat € 500 naar de bruto winnaar. Ook is er een prijs voor een hole-in-one op een daarvoor aangewezen hole. 

De inschrijfkosten bedragen € 65 p.p voor gastspelers; dit bedrag is inclusief de greenfees en enkele consumpties. Meer informatie: oosterhoutse.nl.

24 juni - De 36 van Bentwoud

Op zaterdag 24 juni 2017 wordt weer 'De 36 van Bentwoud' gespeeld. Om 08:30 uur starten alle deelnemers (maximaal handicap 36) tegelijk, verdeeld over alle 36 holes van de Zuid-Hollandse baan. Aanmelden kan tot 10 juni: golfbaanbentwoud.nl.

25 juni - Amsterdam Open op AGC 

Op zondag 25 juni 2017 wordt op de baan van de Amsterdamse Golfclub de tweede editie van het Amsterdams Open gespeeld. Het toernooi is bedoeld voor de betere golfer (handicap 15 en lager). Er wordt gespeeld vanaf de backtees en er zullen prijzen beschikbaar gesteld worden voor de longest drive, neary en de beste bruto en netto scores. Vorig jaar is het toernooi gewonnen door Joris de Boer van de Hilversumsche Golfclub met een ronde level par. Hij won naast een trofee een dozijn ProV1-ballen en een dagdeel rijden in een Porsche. 

De inschrijving sluit op 13 juni. Informatie: amsterdamsegolfclub.nl.

01-01-70 Gezocht: Nederlanders die wonen en golfen in andere culturen


Welke Nederlandse golfliefhebbers wonen in landen met een beduidend andere cultuur en zijn daar lid geworden van een golfclub? GOLF.NL komt graag in contact met deze globetrotters! Ben jij er één of ken je iemand? Tip de redactie: redactie@golf.nl

01-01-70 GOLF.NL Weekly 7 staat online!

GOLF.NL Weekly nummer 7 is uit en nu al online te lezen. Met onder meer interviews met Ruud Gullit en Kenneth Perez.

GOLF.NL Weekly nummer 7 is uit. Daarin blikken we vooruit naar de ING Private Banking Golfweek op Prise d'eau in Tilburg (7-9 juli). Topvoetballers Ruud Gullit en Kenneth Perez, die meedoen aan de Legends Golf Trophy in Tilburg, vertellen over hun passie voor golf. 

Verder: Caroline de Neef speelde in de maand mei maar liefst 31 rondjes golf, die ze allemaal invoerde in de app GOLF.NL. Ja, ze is een beetje golfverslaafd... 

NGF-coach en ex-tourspeler Taco Remkes geeft je tips voor het spel rond de green en je krijgt in dit nummer al een voorproefje van wat Joost Luiten straks in het Brits Open te wachten staat. Krijgt de vlag in de hole in de toekomst een andere 'rol'? We leggen het uit in een mooi regelartikel. En in zijn column gaat Gerard Louter nog even in op het nationaal (golf)hitteplan.

Dit en nog veel meer in GOLF.NL Weekly 7, nu al hier online te lezen en vanaf donderdag op alle golfclubs. Gratis!

Lees de GOLF.NL. Weekly online. 

01-01-70 Wie speelt waar? Week 27

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

29 juni – 2 juli HNA Open de France:  Leaderboard.

29 juni – 2 juli  SSE Scottish Hydro Challenge: Leaderboard.

29 juni – 2 juli Quicken Loans National: Leaderboard.

29 juni - 2juli KPMG Women’s PGA Championship: Leaderboard

28 juni – 1 juli European Amateur Championship: Leaderboard 

29 juni – 2 juli German International Ladies Amateur Championship: Leaderboard

1 juli – 2 juli Nationaal Strokeplay Kampioenschap Senioren Dames & Heren: Leaderboard

29 juni – 1 juli European Team Championship for golfers with disability: Leaderboard

29 juni – 2 juli HNA Open de France, Le Golf National, Saint-Quentin-en-Yvelines (bij Versailles). Prijzengeld: $ 7.000.000

Het Frans Open is het tweede toernooi in de Rolex Series en dus is het prijzengeld met zeven miljoen dollar serieus hoog. Dat is al lang geen garantie meer dat de wereldtoppers ook komen. Uit de top-10 van de wereldranglijst komt alleen Alex Noren naar Le Golf National. 

Ook van de partij is Jon Rahm, 11de van de wereld. Voor de jonge Spanjaard wordt het een eerste optreden in een regulier toernooi van de European Tour. Joost Luiten gaat het Frans Open voor de zevende keer spelen. Vorig jaar behaalde hij met een negende plaats voor het eerst een top-10 notering. 

Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry zijn ook van de partij. De laatste stelde met een tweede plaats zondag in het BMW International Open nu al zijn Tourkaart veilig voor volgend jaar. Het toernooi wordt voor de 25ste keer gespeeld op de vermaarde Albatros-baan van Le Golf National, waar in 2018 ook de Ryder Cup wordt gespeeld. De laatste vier holes met heel veel water staan garant voor drama. Titelverdediger is de Thai Thongchai Jaidee.

Tv: Ziggo Sport Golf, donderdag vanaf 10:30.

Starttijden.

Leaderboard.

29 juni – 2 juli Quicken Loans National, TPC Potomac at Avenel Farm, Potomac, Maryland. Prijzengeld $7.100.000.

Het toernooi waar Tiger Woods de gastheer is. Helaas komt Woods niet aan de start en zal hij ook zijn gezicht niet laten zien. Tiger is bezig met de behandeling tegen zijn verslaving aan pijnstillers. Titelverdediger is Billy Hurley III.

Tv: Ziggo Sport Golf, donderdag vanaf 21:30.

Leaderboard.

Wat was er vorige week 'trending' op de PGA Tour?

 

29 juni – 2 juli  SSE Scottish Hydro Challenge, Macdonald Spey Valley Golf Club, Aviemore, Schotland. Prijzengeld: € 250.000

De zes Nederlanders met speelrecht op de Challenge Tour komen allemaal in actie in Schotland. Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart werden vorige week knap vijfde in Denemarken en kunnen de opwaartse lijn hopelijk doortreken. Ene Brooks Koepka won dit toernooi in 2013...  

Leaderboard

29 juni - 2 juli KPMG Women’s PGA Championship, Olympia Fields, Chicago. Major. Prijzengeld $ 3.500.000

De tweede major van het jaar bij de vrouwen. Alle speelsters van de top-100 van de LPGA Moneylist komen aan de start. De nieuwe nummer-1 van de wereld, de Koreaanse So Yeon Ryu, is natuurlijk een van de favorieten.  

Leaderboard

28 juni – 1 juli European Amateur Championship, Walton Heath Gof Club, Surrey, Engeland.

Het individueel Europees Amateurkampioenschap wordt gespeeld op de prachtige baan van Walton Heath waar onlangs ook het kwalificatietoernooi voor het US Open werd gespeeld. Bekende oud-winnaars zijn Sergio Garcia en Rory McIlroy. De winnaar mag volgende maand aan de start verschijnen in het Brits Open op Royal Birkdale. Voor Nederland komen Pierre Junior Verlaar, Vince van Veen, Peter Melching en Jerry Ji aan de start.

Leaderboard.


01-01-70 GOLF.NL Baanrapport: Golfbaan Dirkshorn

GOLF.NL bezoekt golfbanen in Nederland en maakt een rapport. De beoordeling wordt gedaan door 'gewone' amateurs en de redactie van GOLF.NL. Deze keer een portret van Golfbaan Dirkshorn in Noord-Holland.

Bekijk de video in de player boven deze tekst.

01-01-70 'Golden child' in spoor Tiger

Elke maandag staan we stil bij een bijzonder nieuwsmoment in de golfsport. Vandaag: Jordan Spieth, bijgenaamd Golden Child, doet dingen die Tiger Woods ook deed.

Sinds Jordan Spieth in 2015 de Masters won en twee maanden later ook het US Open wordt hij, hoe unfair misschien ook, vergeleken met Tiger Woods. Zondagavond na de spectaculaire overwinning van Spieth in het Travelers Championship, konden we niet anders dan de prestaties van Spieth weer eens langs de Tiger-meetlat leggen. 

Op de eerste extra hole in de play-off tegen Daniel Berger holede Spieth op spectaculaire wijze uit vanuit een bunker. Een fenomenale slag, maar zijn collega’s keken er niet echt van op. ‘It’s just Jordan doing Jordan things’, sprak Berger die mede daardoor vrede leek te hebben met zijn tweede plaats. Justin Thomas voorspelde via Twitter dat Spieth de bal ging uitholen.

#goldenchild slaat op de bijnaam van Spieth. Hij wordt Golden Child genoemd omdat het succes hem lijkt te komen aanwaaien. Spieth heeft een grondige hekel aan zijn bijnaam. Zijn vrienden op de Tour – en dat zijn er veel want Spieth is populair – genieten er daarom extra van om hem te treiteren met Golden Child.

De 'it factor'

Over een maand wordt Spieth 24 jaar. Hij heeft nu al tien overwinningen op de PGA Tour op zijn naam staan. Alleen Tiger Woods won meer op die leeftijd, vijftien toernooien voor zijn 24ste. In totaal staat Woods op 79 PGA Tour-overwinningen en veertien majors. 

Niemand gaat er van uit dat Spieth tot zulke aantallen gaat komen. Maar hij heeft wel iets wat Woods in nog grotere mate had, op speciale momenten heel bijzondere dingen doen.

Ryan Palmer bekeek nadat hij klaar was met zijn laatste ronde in het Travelers Championship de ontknoping in het clubhuis. Ook hij was niet verrast door de winnende bunkerslag van Spieth. ‘Ik wil Jordan niet met Tiger vergelijken, maar hij heeft de “it factor”. Die eerste bunkerslag (op de 72ste hole) was heel erg gedurfd en fantastisch uitgevoerd, niet veel spelers kunnen dat. Die bunkerslag in de play-off was destiny.’  

We zullen er voor waken Jordan Spieth te vaak met Tiger Woods te vergelijken, maar dat het lot Golden Child heel vaak goed gezind is, dat staat als een paal boven water.

Bij zijn eerste overwinning op de PGA Tour, de John Deere Classic in 2013, won Spieth ook door, zie het filmpje hieronder, een heel moeilijke bunkerslag in de play-off uit te holen. 


01-01-70 Tip van de week: Chippen #4

Het is tijd om te gaan scoren rondom de green met de GOLF.NL Chip-in weken! Deze week is de beurt aan Jurrian van der Vaart, tourprofessional op de Challenge Tour.

'Een leuke drill waarmee je snel een beter gevoel krijgt voor hoe hard je bal bij het chippen van de club komt is de ladder drill. Bij deze drill gaan we niet op een hole mikken, maar focussen we alleen op waar de bal met de eerste stuit landt. 

Kies een mooi plekje rond de green waar je de ruimte hebt - denk aan ongeveer 20 meter - om meerdere ballen te chippen. Leg op vijf meter afstand een club neer. Vervolgens leg je nog drie clubs op 8, 11 en 14 meter afstand. 

Als je dit hebt gedaan zie je dat je drie 'vakken' hebt gecreëerd. Als je meer ruimte hebt kun je ook vijf of zes clubs neerleggen of de ruimte tussen de verschillende vakken vergroten. 

Nu is het de bedoeling dat je, zonder met je techniek bezig te zijn, de ballen in elke vak gaat slaan. Gebruik hiervoor een en dezelfde club zodat je jezelf traint om met een club verschillende afstanden te slaan. De bedoeling is dat je eerst drie ballen in het eerste vak slaat. Als dat drie keer achter elkaar lukt mag je door naar het volgende vak. Dit herhaal je totdat je in het verste vak drie ballen hebt laten landen. Hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt. Als je een fout maakt moet je terug naar het eerste vak.  

Als je deze drill goed onder knie hebt krijgt je lichaam een veel beter gevoel voor wat het moet doen om de bal op een bepaalde plek te laten landen. In de baan is het vervolgens een kwestie van het uitkiezen van een landingsspot en je lichaam het werk laten doen. Succes met oefenen!'

Van der Vaart: 'Alle chips rond de green met één club'

'Ik gebruik één stok voor alle slagen rond de green. Daar heb ik bewust voor gekozen omdat er niet genoeg uren in een dag zitten om met vier verschillende wedges elke chip te gaan trainen. 

Veel golfers hebben moeite met hun short game, en hoe meer opties je ze geeft hoe moeilijker het voor ze wordt. Dat komt omdat de set-up elke keer anders is. Als je een goede dag hebt kan je met een bezemsteel chippen, maar als ik mensen met drie stokken naar een bal zie lopen gaat het meestal fout. 

Pak daarom een club waarmee je lekker chipt. Dat kan een 9 zijn, of een pitching wedge. Ik doe alles met een 58-graden wedge, een club tussen een lobwedge (60 graden) en een sand wedge (56 graden) in. Sommige spelers doen alles met een lobwedge of een gapwedge (52 graden). Dat is voor iedereen anders. 

Natuurlijk kan ik ook met andere clubs chippen, maar als ik onder druk sta geeft mijn 58-graden wedge mij het meeste vertrouwen. Ik kan de bal laag, hoog, met een draw of een fade spelen. Het maakt het trainen heel simpel. 

Phil Mickelson heeft vijf wedges en is met elke wedge even dodelijk, maar ik ben geen Phil Mickelson. Je neemt veel vraagtekens weg door met één club te chippen. Als je de drill met één club goed kan uitvoeren, zijn er in de baan weinig ballen die je niet kan slaan. De meeste chips zijn ballen van 20 tot 25 meter uit de rough en bunkerslagen van 10 meter, en niet de moeilijke flopshots.' 

Jurrian van der Vaart is  tourprofessional op de Challenge Tour en werd afgelopen zondag gedeeld 5de in de Made in Denmark Challenge.

Column Gerard Louter: 'Je kunt het Jur!'

01-01-70 Banen & clubs: komst golfbaan Rolduc dichterbij

Het meest actuele nieuws over banen en clubs in het kort. Tips? Mail naar redactie@golf.nl.

Golfende grootvaders Dorpswaard doneren 

De Old Grand-Dad Club van Golfclub de Dorpswaard heeft 5000 euro gedoneerd aan atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught. Stichting Old Grand-Dad Club Nederland heeft als doel financiële bijdragen te leveren om kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking te laten bewegen en sporten. Landelijk zijn ruim 7000 grootvaders lid.

Komst golfbaan Rolduc dichterbij

De gemeente Kerkrade gaat serieus werk maken van de aanleg van een golfbaan bij het abdijcomplex Rolduc, meldt De Limburger. 

'De gemeente werkt nu aan een ontwerp van het bestemmingsplan, waartegen nog bezwaar kan worden gemaakt. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat halverwege 2018 met de aanleg van de golfbaan gestart kan worden.'

 Lees meer op limburger.nl. Houd ook de Facebook-pagina in de gaten:

Historische golfpartij in Loenen

Een grote schare dorpelingen en passanten waren zondag (25 juni 2017) in Loenen aan de Vecht getuige van een historische golfpartij. Ter gelegenheid van het tweede lustrum van Golfclub Old Course Loenen brachten twee in middeleeuwse kleding gestoken teams de allereerste colf-wedstrijd uit 1297 weer tot leven. 

De golfbaan in Loenen is tien jaar oud maar Loenen aan de Vecht zou beschouwd kunnen worden als de bakermat van het hedendaagse golfspel.

In 1296 werd graaf Floris V vermoord. De moordenaar, Gerard van Velsen, zocht zijn toevlucht in kasteel Kronenburg in Loenen. Uiteindelijk werd de dader toch gepakt, geradbraakt en in een bespijkerde ton door het dorp gerold. Diezelfde route was een jaar later, op Tweede Kerstdag 1297, ter herinnering aan de vermoorde Graaf van Holland, aanleiding voor een spel met stok en bal, het latere golf. 

Meer dan 500 jaar is die traditie in stand gehouden, terwijl het colf-spel zich intussen verspreidde over Holland en Friesland. Hollandse zeevaarders zouden het spel later ook in Schotland hebben geïntroduceerd, waar de naam van ‘colf' in ‘golf’ veranderd zou zijn. 

Old Course Loenen heeft de traditie nu weer nieuw leven ingeblazen.

Cobra-fittingcenter op Golfbaan Appelscha

Op zondag 2 juli 2017 openen Cobra/Puma en Golfcenter Sporthaantje het Cobra Fittingcenter Noord Nederland. Het betreft een samenwerking tussen Golfbaan Appelscha en Golfcenter Sporthaantje. Op de golfbaan werd al golmateriaal verkocht, vanaf 2 juli kunnen golfers er terecht voor clubfittingen.

'Iedere golfer is anders, iedere swing is anders', zegt Cobra-vertegenwoordiger Ivo Lancee. 'Het is belangrijk dat de golfclubs passen bij de speler en niet dat een speler zich aan de clubs gaat aanpassen.

Golfers en ook (nog) niet-golfers kunnen op 2 juli alle clubs van Cobra proberen op de drivingrange van Appelscha. Daarnaast worden diverse golftassen en trolleys van topmerken met korting aangeboden. 'Sporthaantje is er trots op het grootste Cobra Fittingcenter van Nederland te zijn', zegt eigenaar Jan de Haan. 'De locatie op de golfbaan in Appelscha leent zich er uitstekend voor.'

Meer informatie: gcdehildenberg.nl.

'Hoop op tweede leven GC Weleveld'

Op de website borneboeit.nl wordt geschreven over de veiling van Golfbaan Weleveld in Twente. Er kan nog geboden worden tot 1 juli. Intussen wordt er gewoon gespeeld op de failliete baan en wint de club aan leden: 

'Enkele investeerders en hypotheeknemers maken het mogelijk dat de greens weer door een professioneel bedrijf (het daarin gespecialiseerde De Ridder, red) worden onderhouden. De voorzitter van de club, Ronald Vingerling: “Daar is specifieke kennis voor nodig, maar werd voorheen door een soort plantsoenendienst gedaan. Verder zijn er gelukkig veel vrijwilligers, die er in feite samen voor zorgen dat we door konden gaan. Ze houden bijvoorbeeld de bunkers schoon en verwijderen onkruid en te hoge gewassen. Anderen bemannen het clubhuis, verwelkomen bezoekers en houden toezicht dat er geen ongewenste gasten komen."'

Lees meer op borneboeit.nl.

Lees ook een artikel op tubantia.nl:

'Er wordt koffie gezet door Ronald Vingerling van de golfclub. Met de hand, want de automaat is opgehaald.'

Hilversumsch Senior Open

De Hilversumsche Golfclub is op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni gastheer van een kampioenschap voor de seniorentop van Nederland. Het Hilversumsch Senior Open is het enige tweedaagse open seniorentoernooi van Nederland.

In het zwaar overtekende toernooi strijden 54 heren en 36 dames om de titel. De laagste handicap is 1, de hoogste 10. 

Op vrijdag en zaterdag worden 18 holes gespeeld. De starttijden op vrijdag zijn tussen 11 en 13 uur, de starttijden op zaterdag tussen 10 en 12 uur. Bezoekers Bezoekers zijn van harte welkom. De prijsuitreiking zal worden gedaan door de wethouder van sport van de gemeente Hilversum, Floris Voorink. 

Meer informatie: hilversumschegolfclub.nl.

250 spelers in Achterhoeks Open

De 11de editie van het Achterhoeks Open op Golfbaan 't Zelle heeft maar liefst 250 golfers getrokken. Het toernooi staat open voor spelers die lid zijn van een Achterhoekse golfclub en/of geboren zijn in de Achterhoek en/of woonachtig zijn in de Achterhoek of de Liemers. Meer informatie: op gczelle.nl en op de Facebook-pagina van 't Zelle.

Wurgslang gevonden op de Haagsche

Algemeen Dagblad bericht dat zondag 18 juni op de Koninklijke Haagsche een wurgslang is aangetroffen. 

Hij was niet gevaarlijk maar toch ook wel. Een deskundige zegt:

'Hij is niet gevaarlijk. Hij kan wel bijten, maar het is een wurgslang. Dus hij bijt alleen als hij zich bedreigd voelt.'

Zoals te verwachten: de slang is vermoedelijk gedumpt door de eigenaar of ontsnapt. Lees het bericht op ad.nl.

Naschrift: naturetoday.com schrijft dat de slang vaker voorkomt in de Nederlandse duinen:

'Afgelopen weekend is een stierslang op de golfbaan in de duinen bij Wassenaar aangetroffen. Deze soort kan een lengte van circa 1,5 tot 2,2 meter bereiken.'


Derksen opent par-3 baan van Holthuizen

GC Holthuizen in het Noord-Drentse Roden heeft een 'volwaardige' 9-holes baan (par 73) maar er is een 9-holes par-3 baan bijgekomen (par 54). De compacte maar uitdagende baan, ‘Kleintje Holthuizen’ geheten, is na een aanlegperiode van 14 maanden klaar voor gebruik. 

Robert-Jan Derksen heeft deze qualifying baan op zaterdag 17 juni geopend. De oud-European Tour-speler Derksen liet op enthousiaste wijze zien hoe hij alle greens vanaf de centrale afslagplaats kon bereiken. 

De voorzitter van de Par 3 commissie, Leen van Wijk, bedankte golfbaanarchitect Alan Rijks voor het ontwerp, firma Vos Ruinerwold voor de aanleg en de greenkeepers voor hun werk om de baan speelklaar te maken. Burgemeester Klaas Smid noemde de baan een ‘pareltje’ van de gemeente. De opening werd afgesloten met een putting-clinic door Robert-Jan Derksen, die zelf naast zijn werkzaamheden als golfcommentator de Putting Academy in Nunspeet runt. 

Vanaf heden kunnen leden, gastspelers en anderen (mits vergezeld door een ervaren golfer) spelen op de baan (€17,50 voor een dagkaart). Lees hier meer over de par-3 baan.

PGA-keurmerk voor Hooge Rotterdamsche 

Golfschool de Hooge Rotterdamsche ontvangt op 16 juni 2017 het PGA-keurmerk. Jim van Heuven, bestuurslid van de PGA Holland (Professional Golfers Associatie), zal het schild behorend bij de titel 'PGA erkende Golfschool' overhandigen aan de golfprofessionals Jelle Tarnóczy, Raymond Stoop en Jan van ’t Klooster. 

Het kwaliteitskeurmerk wordt gegeven aan golfscholen die een hoge standaard nastreven in het opleiden van nieuwe en bestaande golfers. PGA Holland, de beroepsorganisatie voor golfleraren, wil met deze erkenning waarborgen dat het leren van golf op alle niveaus van een hoge kwaliteit is. 

Professional Jelle Tarnóczy: 'We zijn trots op deze PGA erkenning. Het onderstreept onze doelstelling om als Golfschool actief en met name up-to-date te blijven in de bewegende en veranderde golfmarkt.' Baanmanager Marie-José Heshusius vind de erkenning passen in het nieuwe beleid van de golfbaan: 'We proberen continu nieuwe golfers te interesseren voor onze prachtige locatie. Dat deze spelers goed les krijgen is belangrijk, maar vooral het overbrengen van het enthousiasme voor de sport. Ook de bestaande golfers profiteren uiteraard van een PGA erkende  Golfschool.'

Meer informatie: golfschooldehoogerotterdamsche.nl.

Play for Hope op Golfclub Brunssummerheide

Na drie Play for Hope-edities op Golfclub Brunssummerheide heeft KWF Kankerbestrijding het concept van Martijn van Oosterhout en Sebastian Dresen van Brunssummerheide geadopteerd onder de naam Golf4life om het te verspreiden op golfbanen in Nederland. Clubs kunnen hierover informatie vinden op kwf.nl.

Van Oosterhout en Dresen zelf doen op  25 juni 2017 een poging om het record van de vorige keer (100 holes) te overtreffen. Ze spelen van van zonsopgang tot zonsondergang op Brunssummerheide (meer informatie: golfclubbrunssummerheide.nl).

Enkele dagen eerder, 21 juni, wordt een golfmarathon gehouden op Golfbaan 't Woold, en op 7 juli gebeurt dit op G&CC Crossmoor.

Vacature

Berkelmans Greenkeeping en Golfclub Riel in Geldrop zoeken een greenkeeper. Kijk bij GOLF.NL/vacatures (14 juni 2017) of klik hier.

30 jaar Rijswijkse Golfclub

De Rijswijkse GC viert deze zomer het 30-jarige bestaan. AD spral met spelers van wie er eentje dit zegt:

'Men slaagde er steeds in de baan te blijven verbeteren en verder te moderniseren. Je kan hem nu omschrijven als een lekkere mix van polderbaan en parkbaan, vol uitdagende waterpartijen. Voortreffelijke greens.'

Lees het artikel op ad.nl.

Golfbaan Weleveld wordt geveild

Golfbaan Weleveld in Twente, die zoals eerder gemeld failliet is gegaan, wordt op 14 juli 2017 geveild. Dat meldt Tubantia. Op de website van Van de Loosdrecht Makelaars staat onder meer deze tekst:

'In juni 2014 is De Ridder Civiel & cultuurtechniek begonnen met de aanleg van de 9-holes golfbaan op landgoed Weleveld. De baan van Golfclub Weleveld, met NGF A-status, is per 1 mei 2015 geopend voor clubleden en greenfeespelers. De baan is ontworpen door Michiel van der Vaart van Jol Golfdesign. Naast de 9 holes golfbaan zijn een clubhuis, eenvoudige driving range, putting green en parkeerterrein aanwezig.'

Tubantia:

'Aangeboden worden de 9-holes baan, het clubhuis, de driving range, de putting green en het parkeerterrein, een deel van het terrein in eigendom en de erfpacht tot 25 maart 2044 over de resterende ondergrond. Gegadigden kunnen tot 1 juli een onderhands bod uitbrengen.'

De curator zegt dat de baan failliet ging omdat het aantal leden te ver achterbleef bij het geraamde ledental.

Een video van de baan:

Scholengolf bij Golfpark Almkreek

De afgelopen periode hebben meer dan 1100 basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 8 van de gemeente Woudrichem kennisgemaakt met golf. Het betrof een gezamenlijk initiatief van de gemeente Woudrichem en Golfpark Almkreek. Sportcoach Mark Pulles, Nanda Lamsma (golfprofessional van Golfacademy Almkreek) en negen jeugdcoaches hebben de golflessen verzorgd. Het gehele project is ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie die onder meer bij gymlessen SNAG Golf (speciale clubs en ballen) beschikbaar heeft gesteld. Op Golfpark Almkreek hebben kinderen het geleerde in de praktijk gebracht met echte golfclubs en ballen. 

Meer informatie: golfpark-almkreek.nl. Bekijk ook het verslag van ad.nl dat hieronder op Facebook is uitgelicht.

FootGolf-toernooi op Spaarnwoude

Golfbaan Spaarnwoude is vanaf 9 juni 2017 gastheer van de FootGolf Capital Cup, 'het grootste en sterkste FootGolf-toernooi ter wereld' volgens de organisatie, 'en daarom ook een van de zes majors op de wereld'. Meer dan 300 spelers uit 22 landen komen naar Golfbaan Spaarnwoude toe om met elkaar te strijden om een prijzenpot van 11.000 euro. 

Lees meer op footgolfcapitalcup.com.

Golfles op Goese voor mensen met hersenletsel

Op De Goese Golf wordt op zaterdag 10 juni 2017 een golfclinic gegeven voor mensen met hersenletsel:

'Speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Parkinson en MS, is er op De Goese Golf zaterdag een aangepaste introductieles golfen.' 

Lees meer op pzc.nl.

Quote 500-lid koopt Naarderbos

Quote meldt dat Nedstede, het Amsterdamse vastgoedbedrijf van Quote 500-lid Michael van de Kuit, de exploitatierechten van Golfbaan Naarderbos heeft gekocht (de baan, het clubhuis maar ook het strand):

'Hij neemt de exploitatierechten en de erfpacht over van het Zweedse vastgoedbedrijf Sweco. De golfbaan beslaat 100 hectare en heeft een restaurant dat ook voor evenementen is af te huren.'

Lees meer over de overname en Van de Kuits plannen op quotenet.nl.

Ganzenoverlast op golfbanen

Heel wat golfbanen hebben last van ganzen en vooral van hun uitwerpselen. Het AD schrijft over de overlast op Galecop Golf in Nieuwegein:

'Elke dag begint voor golfbaaneigenaar Arthur Simons met een uur poepscheppen. Ganzenpoep, welteverstaan.'

Lees meer op ad.nl.


Voor de banen & clubs blog van mei2017: klik hier.

01-01-70 Spieth nr 3 op wereldranglijst, Luiten 76ste

Jordan Spieth is na zijn overwinning in het Travelers Championship drie plaatsen gestegen op de wereldranglijst. Joost Luiten klom van plaats 77 naar 76.

Joost Luiten werd afgelopen zondag gedeeld 14de in het BMW International Open. Het leverde maar één plaats winst op: Luiten steeg van plaats 77 naar 76 op de wereldranglijst. In de Race to Dubai klom de Nederlander van de 39ste naar de 37ste plaats.

De Argentijn Andres Romero, winnaar van het BMW International Open in München, steeg van plaats 837 naar 182.

Tweevoudig major-winnaar Jordan Spieth won zondag het Travelers Championship met deze fraaie birdie op de eerste hole van een play-off:

De 23-jarige Spieth steeg op de wereldranglijst van plaats 6 naar 3 (lees hier meer over zijn tiende zege op de PGA Tour). Dustin Johnson blijft nummer 1 van de wereld en Hideki Matsuyama is nog steeds nummer 2. Rory McIlroy zakte van de derde naar de vierde plaats.

Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart hebben met een vijfde plaats in de Made in Denmark Challenge (Challenge Tour) een goede week achter de rug. Voor Van der Vaart betekende het een stijging op de wereldranglijst van plaats 695 naar 604. Lafeber schoof richting de top 1000: hij was nummer 1935 en is nu 1243ste. Wil Besseling miste de cut in Denemarken.

Lars van Meijel werd afgelopen week gedeeld 17de in het Open de la Mirabelle d'Or (Alps Tour). Hij is nummer 763 op de wereldranglijst.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

 • 76 (77) Joost Luiten
 • 315 (309) Johannes Veerman
 • 451 (446) Darius van Driel
 • 604 (695) Jurrian van der Vaart
 • 626 (622) Daan Huizing
 • 636 (627) Robbie van West
 • 763 (757) Lars van Meijel
 • 765 (753) Reinier Saxton
 • 797 (787) Dylan Boshart
 • 862 (846) Wil Besseling
 • 948 (943) Maarten Bosch

België

Thomas Detry werd zondag gedeeld tweede in het BMW International Open en is flink gestegen op de wereldranglijst. De beste Belgen: 

 • 28 (26) Thomas Pieters
 • 106 (107) Nicolas Colsaerts
 • 150 (231) Thomas Detry

Vrouwen

Joyce Chong miste afgelopen week de cut in de Czech Ladies Challenge (LET Access Series). De beste vier Nederlandse speelsters op de wereldranglijst:

 • 260 (256) Anne van Dam
 • 482 (469) Christel Boeljon (gestopt)
 • 812 (803) Joyce Chong
 • 857 (840) Dewi-Claire Schreefel (gestopt)

De beste drie Belgische speelsters:

 • 148 (152) Laura Gonzalez Escallon
 • 468 (455) Chloe Leurquin
 • 547 (533) Manon De Roey

De beste Nederlandse amateurs

Lars Keunen en Peter Melching haalden vorige week de eerste ronde van het Brits Amateur maar werden in die eerste partij uitgeschakeld. Vince van Veen, Pierre Verlaar en Philip Bootsma misten de cut in de strokeplay-kwalificatie. De beste drie Nederlanders op de wereldranglijsten voor amateurs:

 • 213 (221) Pierre Verlaar
 • 413 (421) Vince van Veen
 • 503 (504) Peter Melching

 • 26 (28) Dewi Weber
 • 181 (180) Roos Haarman
 • 194 (206) Zhen Bontan 

Links

Wereldranglijst mannen.

Wereldranglijst vrouwen.

Race to Dubai (European Tour).

Race to Oman (Challenge Tour Rankings).

PGA Tour FedEx Cup ranglijst.

Money List LPGA.

World Amateur Golf Ranking.

01-01-70 Spieth wint met birdie op eerste extra hole

Met een fraaie birdie in de verlenging van het Travelers Championship heeft Jordan Spieth zijn tiende toernooi gewonnen.

De Amerikaan Jordan Spieth eindigde na 72 holes gelijk (-12) met zijn landgenoot Daniel Berger. Op de eerste extra hole in de verlenging holede Spieth uit vanuit de bunker. Dat leverde de overwinning op. Bekijk zijn slag en de blijdschap die er op volgt:

Bekijk hier een samenvatting van de vierde ronde:

 

Het is de tiende zege van de 23-jarige Spieth op de PGA Tour. Hij is na Tiger Woods de jongste speler met tien overwinningen.

Danny Lee en Chaley Hoffman werden derde op TPC River Highlands in Connecticut. Paul Casey, die gedeeld vijfde werd, was de beste Europeaan. Rory McIlroy werd gedeeld 17de.

Eindstand.  

01-01-70 Winst Romero, Luiten op plek 14

Andres Romero is dankzij een fraaie laatste ronde 65 winnaar geworden van het BMW International Open. Joost Luiten viel op de slotdag iets terug naar plaats 14 maar zijn ballstriking gaat de goede kant op.

Bekijk beelden van de laatste ronde in de player boven dit artikel.

Andres Romero kon het BMW International op Golfclub München Eichenried spelen dankij een invitatie. De Argentijn heeft voorlopig geen wildcards meer nodig om op de European Tour uit te komen. Hij bleef in een meeslepende eindfase Sergio Garcia, Richard Bland en Thomas Detry met -17 net een slag voor en won voor de tweede keer op de European Tour. 

Romero speelde de afgelopen jaren vooral op de PGA Tour en won daar ook een toernooi. De laatste jaren ging het moeizaam en de Argentijn verloor zijn speelrecht in Amerika. Op de European Tour had hij ook een keer eerder gewonnen, het Deutsche Bank toernooi in 2007. 

Thomas Detry ging in de slotronde een tijd (gedeeld) aan de leiding. Uiteindelijk had de 24-jarige Belg een slag te veel voor een play-off en een eventuele eerste zege op de European Tour. Maar als troost is er de zekerheid dat hij ook volgend jaar op de European Tour kan acteren want hij staat met ruim 300.000 euro nu op plek 53 in de Race to Dubai. 

Luiten: 'ballstriking beter' 

Voor Joost Luiten was er na de achtste plaats in Oostenrijk twee weken terug geen tweede top-10 plaats van het seizoen. Er zat niet meer in dan een laatste ronde 71 (-1) met drie birdies en twee bogeys. Luiten werd met -9 gedeeld veertiende.

'Ik sloeg twee ballen een beetje ongelukkig het water in en maak daardoor op hole 11 en 12 bogey', aldus Luiten. 'Ik heb het vandaag vooral op de greens laten liggen. Typerend was hole 18. Met twee slagen op de green, putt voor eagle aanvallend geslagen en die gaat er twee meter voorbij. Vervolgens mis ik de putt voor birdie terug. Dat is zonde, maar positief is dat mijn lange spel weer de goede kant op gaat. Dat is belangrijk voor de komende periode.' 

Luiten speelt volgende week in Frankrijk, dan in Ierland. Het Schots Open slaat hij vervolgens over, een week later komt hij in actie in The Open op Royal Birkdale. 

Uitslag.

Race to Dubai: Luiten is gestegen van de 39ste naar de 37ste plaats.


01-01-70 Lafeber en Van der Vaart in top-5 in Denemarken

Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart zijn in de Made in Denmark Challenge sterk geëindigd. Lafeber en Van der Vaart werden gedeeld vijfde in het door de Zweed Oscar Stark gewonnen toernooi.

Zowel Lafeber als Van der Vaart begon de laatste dag met een redelijke achterstand op de leider Niklas Norgaard Muller, maar in de slotronde viel de Deen wat terug en maakten de Nederlanders een flinke sprong voorwaarts. Lafeber noteerde een knappe ronde in 67 slagen en Van der Vaart deed het met een slagje meer.

Lafeber maakte zes birdies. De bogey op de par-5 17de hole deed even pijn, maar hij eindigde op de slothole weer met een birdie. Van der Vaart had vandaag geen enkel smetje op zijn scorecard (vier birdies). Drie van de vier birdies maakte hij op de eerste negen waardoor hij heel even op de tweede plaats stond. 

De opmars van beide Nederlanders (-11) was niet genoeg voor de zege, want die ging naar de Zweed Oscar Stark (slotronde 69 slagen) met -14. Lafeber steeg wel bijna twintig plaatsten in de slotronde. Met een gedeelde vijfde plaats kon het Nederlandse tweetal daarom terugkijken op een goed toernooi.

Wil Besseling (72-72) en Rowin Caron (73-73) misten de cut op Royal Oak GC.

Eindstand.

Van der Vaart steeg 62 plaatsen op de jaarranglijst en Maarten Lafeber 36 plaatsen. Road to Oman:

 • 45e Maarten Lafeber
 • 56e Darius van Driel
 • 58e Wil Besseling
 • 60e Jurrian van der Vaart
 • 93e Daan Huizing
 • 97e Reinier Saxton

Beelden dag vier:01-01-70 GOLF.NL zoekt de golfsimulator ‘in huis’

Wie heeft er een golf simulator thuis, in een ruimte die helemaal golf ademt? Jij? Ken je iemand? Tip ons!

Golf is natuurlijk zo’n leuke sport die je niet alleen buiten wil beoefenen. Maar ook binnen, als het buiten te koud of te guur is. Wij zoeken golfers die hun kelder, zolder en/of schuur hebben ingericht als golf (wo)man cave. Heb jij een vette golfsimulator thuis en wil je die laten zien en er over vertellen of ken je iemand die dat heeft, stuur dan een mail met de gegevens naar redactie@golf.nl.

01-01-70 Luiten kruipt naar top-10 in München

Joost Luiten heeft zaterdag zicht gehouden op een topklassering in het BMW International Open in München. Na een ronde in 69 slagen klom hij richting de top-10. Luiten staat op vijf slagen van de leiders Sergio Garcia en Richard Bland.

Bekijk beelden van dag drie in de player boven dit artikel. 

Sergio Garcia en Richard Bland gaan in München aan de leiding. De Masters-winnaar noteerde maar liefst zeven birdies vandaag op Golfclub Eichenried, die hem richting een ronde 67 duwden. Bland zal zijn ronde vandaag ook niet snel vergeten. De Engelsman maakte een eagle op de par-4 13de hole en even daarvoor een birdie op 11, nadat hij zijn bal vanuit het water de green op had gechipt.  

De Zweed Joakim Lagergren volgt op een slag van Garcia en Bland en de Belg Thomas Detry staat met -10 op een gedeelde vierde plaats.  

Dat Luiten zou klimmen naar de top-10, daar leek het op de eerste negen niet bepaald op uit te draaien. Met bogeys op 4 en de par-5 zesde hole, duikelde Luiten tijdens de ronde bijna uit de top-50, doordat er door de vroege starters goed was gescoord. Maar de Bleiswijker herstelde zich vanaf hole 8 knap met vier birdies in een reeks van vijf holes. Hij sloot de ronde ook nog af met een birdie, waardoor de nummer 39 van de Race to Dubai met een score van -8 richting de top-10 steeg.

Met een goed gevoel stapte Luiten van de baan af, al was hij de twee ‘foutjes’ op de eerste negen niet vergeten. ‘Ik sla op zowel hole 4 als 6 de bal met een wedge dicht bij de pin, maar met te veel spin. Beide keren rolt de bal van de green af, in het water. Dat mag natuurlijk niet gebeuren met een wedge vanaf midden fairway.’

Maar ‘midden fairway’ was Luiten deze ronde wel vaker. ‘Ik sta de ballen gelukkig echt weer goed te slaan vanaf de tee en er wijkt nog maar weinig af van de lijn. Daar ben ik wel blij mee.’

Na het ‘waterballet’ noteerde Luiten in het vervolg van de ronde maar liefst vijf birdies: die op 8, 9, 11 en 12 brachten hem weer terug in de top-15. ‘En ik mis nog een goede birdieputt op 16. De greens zijn beetje hobbelig, dat maakt het niet makkelijker. Gelukkig kreeg ik op 18 met een lobwedge de bal dood bij de vlag voor een laatste birdie. Het was in de middag een stuk lastiger dan in de ochtend, toen er nog geen wind stond. De baan speelde in de middag een stuk pittiger en een paar slagen moeilijker.’

Luiten weet wat hem zondag te wachten staat. ‘Ik moet laag gaan voor een goed resultaat en dan moet je wel aan -5 denken. Maar het vertrouwen komt meer en meer terug. We gaan het morgen zien.’

Leaderboard


Richard Bland maakte een mooie birdie met natte voeten...


En maakte ook nog een mooie eagle...