WebGenerator ProStats

DE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Hier vindt u het laatste nieuws van de NGF . Voor meer informatie over de NGF klik hier

01-01-70 Mayka Hoogeboom en Jerry Ji winnen Voorjaarswedstrijd

Twee jonge spelers van de Noordwijkse hebben op hun eigen baan, de Noordwijkse Golfclub, de Voorjaarswedstrijd gewonnen: Mayka Hoogeboom en Jerry Ji.

Vrouwen

Het waren moeilijke omstandigheden op de duinbaan met veel wind en een lage temperatuur. 

Bij de vrouwen (24 deelnemers) won Mayka Hoogeboom van Jong Oranje. De 17-jarige amateur ging rond in 73 en 74 slagen (+3).

Romy Meekers en Roos Haarman van De Pan en van Oranje deelden de tweede plaats met +4, Anouk Sohier en Zhen Bontan (Oranje) werden vierde met vijf boven par en Myrte Eikenaar werd zesde.

Hoogeboom deed eerder deze maand mee aan het Helen Holm Scottish Women’s Open Championship op Royal Troon en werd toen gedeeld 58ste. Begin april werd ze gedeeld 12de op Golf de Saint Germain in Parijs, waar ze meedeed aan de Coupe de France Dames-Trophée Pierre Lafite. In het Italiaans Amateur Kampioenschap op Donnafugata Golf Resort & Spa (half maart) werd ze gedeelde 27ste.

Mannen

De 17-jarige Jerry Ji, ook van Jong Oranje, leverde twee scorekaarten onder par in: 71 en 71 (-2 totaal). Hij maakte in de 36-holes wedstrijd, de eerste belangrijke nationale wedstrijd van het seizoen, zeven birdies en vijf bogeys.

De 18-jarige Stan Kraai van de Eindhovensche Golf werd tweede met -1 (73-70) en Vince van Veen van de Goyer werd derde met +1 (74-71). Er deden 47 spelers mee.

Ji speelde eerder dit seizoen in het French International Boys Championship en plaatste zich voor de matchplay-fase (hij werd 20ste in de strokeplay-kwalificatie). Hij werd in de zestiende finale uitgeschakeld.

Scores.

Jeugdtours

Eerder deze week won Charlotte Roodenburg de eerste wedstrijd van de Challenge Jeugdtour op Het Rijk van Nijmegen. Noa van Beek werd tweede. Bij de jongens won Kayden Chang en Pepijn Volmer en Marijn Hoogeveen werden tweede.

De Future Tour-wedstrijd werd gewonnen door Frances Nienhuis. Amber Bruins werd tweede. Timo Thans was de beste bij de jongens en Timo Schrijver werd tweede.

Bij de Mini Tour waren Brooke van der Hoeven en Lucas Arrachart de besten (foto onder). Isabella Doerga werd tweede bij de meisjes en Mattias Henke en Nathan Hooft werden tweede bij de jongens.

Uitslagen.

Minitour


Social media

01-01-70 Golf en geld: de eerste prijs in het Brits Open

Het Brits Open wordt dit jaar gespeeld op Royal Birkdale in Engeland. De eerste Brits Open-kampioen op deze baan won 750 pond. Het prijzengeld is in de afgelopen decennia verveelvoudigd.

Het overzicht hieronder toont hoe hoog de eerste prijs was bij de Brits Opens op Royal Birkdale in Southport (Engeland). Een pond is op dit moment 1,17 euro. Het overzicht laat zien dat het prijzengeld in de oudste major gigantisch is gestegen.

Brits Open-kampioen Peter Thomson won in 1954 750 pond. Padraig Harrington won negen jaar geleden duizend keer zo veel: 750.000 pond. En de winnaar op 20 juli 2017 krijgt een cheque ter waarde van 1.175.000 pond. 

 • 1954 Peter Thomson - 750 pond
 • 1961 Arnold Palmer - 1.400 pond
 • 1965 Peter Thomson - 1.750 pond
 • 1971 Lee Trevino - 5.500 pond
 • 1976 Johnny Miller - 7.500 pond
 • 1983 Tom Watson - 40.000 pond
 • 1991 Ian Baker-Finch - 90.000 pond
 • 1998 Mark O' Meara - 300.000 pond
 • 2008 Padraig Harrrington - 750.000 pond
 • 2017 - 1.175.000 pond

Een mooie prijs om voor te strijden en Joost Luiten is een van de strijders. 

Lees hier meer over het prijzengeld in de majors.

01-01-70 Putt&Runn op De Hooge Rotterdamsche

De StrongSisterRun bezoekt ook Golfbaan de Hooge Rotterdamsche voor een nieuw onderdeeld, de Putt&Runn.

Op zaterdag 6 mei wordt in het Bergse Bos in Rotterdam een 'Girls Only Obstacle Run' van 7 kilometer georganiseerd. Bij de jaarlijkse 'StrongSisterRun' zijn er allerlei 'obstakels': bijvoorbeeld een modderbad, een ‘rubbermassage’ en een catwalk als finish.            

Ditmaal is er op Golfbaan de Hooge Rotterdamsche een golfobstakel. Op de oefengreen moeten de deelnemers een putt maken. Lukt dit niet, dan moet men een zigzagronde lopen. 

De Hooge Rotterdamsche ligt in het Hoge Bergse Bos en is onderdeel van recreatiegebied De Rottemeren. Het golfgebied is ook opengesteld voor fietsers, joggers en wandelaars.

Meer informatie: strongsisterrun.nl.


01-01-70 Amateur World Cup voor LoyalTee golfers

BurgGolf is partner van de Amateur Golf World Cup, een internationaal amateurtoernooi. De kwalificatie gebeurt via wedstrijden van de BurgGolf LoyalTee Tour.

In 2016 deden 24.000 golfers uit tien landen mee aan de Amateur Golf World Cup, die elk jaar wordt georganiseerd door LeClub Golf. Dit jaar zullen er 16 landen meedoen, waaronder Nederland en België.

In elk van de 16 organiserende landen kunnen spelers uit twee categorieën meedoen (handicap 0 tot 18 en spelers met een handicap boven 18,0). De beste spelers in de kwalificatiewedstrijden gaan naar de nationale finales. Greenfees voor die nationale finales worden aangeboden door de organiserende golfbaan.

De nationale finale wordt gehouden op 8 oktober 2017 op BurgGolf Zoetermeer. De twee beste spelers in de nationale finale (eentje uit elke categorie) winnen een plaats in de internationale finale (gratis deelname, de vlucht heen en terug is inbegrepen). De internationale finale wordt gehouden op Novo Sancti Petri in Zuid-Spanje, van 12 tot 17 november. 

Kwalificatie

In Nederland zijn de toernooien van de BurgGolf LoyalTee Tour de kwalificatiewedstrijden voor de nationale finale van de Amateur Golf World Cup. Er zijn dan allerlei prijzen te winnen. De wedstrijdkalender is hier te raadplegen.

De LoyalTee Club is de online golfclub van BurgGolf, bedoeld voor golfers die de banen van BurgGolf meerdere keren per jaar willen bezoeken. Leden van de LoyalTee Club krijgen korting op de greenfees van alle BurgGolf banen.

Meer informatie: loyalteeclub.com en leclub-benelux.eu.


01-01-70 Instructie Lafeber: de 20 meter bunkerslag

Een langere bunkerslag is niet makkelijk, ook niet voor de pro' s. NGF-bondscoach en winnaar van het KLM Open 2003 Maarten Lafeber laat zien dat je met de juiste techniek én clubkeuze de bal op de green en bij de hole kunt krijgen.

Een lastige bunkerslag van een meter of twintig, de bal die precies onder zo'n vervelende hoge bunkerlip ligt en de standaard bunkerslag, Maarten Lafeber laat op GOLF.NL zien hoe je die drie bunkerslagen moet uitvoeren. Deze keer: hoe speel je zo'n lastige lange bunkerslag van een meter of twintig?

Bekijk ook de eerste (basis bunkerslag) en tweede (hoge bunkerlip) instructievideo van Maarten Lafeber in deze reeks.

01-01-70 Regels aangepast in gevallen van videobewijs

De regelautoriteiten hebben op dinsdag veranderingen aangekondigd voor gevallen waarbij achteraf uit videobeelden blijkt dat spelers regels hebben overtreden.

De aanleiding is de regelovertreding van Lexi Thompson in de ANA Inspiration deze maand. De Amerikaanse ging in de vierde ronde van de major aan de leiding en kreeg tijdens haar ronde te horen dat ze vier strafslagen kreeg opgelegd. 

Thompson had in de derde ronde haar bal niet correct teruggeplaatst na het marken op de green, zo bleek uit televisiebeelden. Een televisiekijker had het gezien en doorgegeven aan de LPGA Tour die de wedstrijd organiseerde. De 22-jarige Thompson eindigde na 72 holes gelijk met So Yeon Ryu en verloor van haar in een play-off.

Een groot deel van de golfwereld reageerde verontwaardigd. Sommigen vonden de straf van Thompson niet terecht, anderen vonden de strafslagen wel terecht maar vonden dat die straf te laat kwam.

Veranderingen

De regelautoriteiten (de R&A en USGA) hebben met onmiddellijke ingang een Decision in het leven geroepen die het mogelijk maakt voor toernooiorganisatoren om flexibeler om te gaan in dit soort situaties. De Decision maakt de kracht van videobewijs minder groot en vertrouwt meer op de integriteit van golfers. 

Videotechnologie kan het mogelijk maken 'om dingen te identificeren die met het blote oog niet zijn te zien', zeggen de R&A en USGA in een verklaring. Als een overtreding niet met het blote oog gezien kon worden of als spelers zich er niet bewust van waren, dan wordt het niet als een regelovertreding beschouwd. 

De nieuwe Decision zegt dat een speler - bij het bepalen van een lijn of plek om te droppen of afstand, of bij het terugplaatsen van een bal - niet kan afgerekend worden op 'de mate van precisie die soms mogelijk wordt gemaakt door videotechnologie'. 'De redelijke beoordeling van een speler (reasonable standard of judgement) wordt geaccepteerd zolang een speler doet wat onder de omstandigheden redelijkerwijze verwacht worden, ook al blijkt later uit videobewijs dat die verkeerd was.

De Decision maakt het dus mogelijk om in de toekomst anders om te gaan met een geval zoals dat van Lexi Thompson. Zij zei achteraf dat ze zich niet bewust was dat ze de bal niet op de goede plaats had teruggeplaatst en dat ze het niet met opzet had gedaan. Maar het is niet zeker of het geval Lexi Thompson in de toekomst anders behandeld zal worden omdat haar overtreding eigenlijk ook met het blote oog te zien was waar te nemen.

'We proberen er voor te zorgen dat spelers die op televisie zijn niet aan hogere eisen moeten voldoen dan andere golfers', zei Thomas Pagel van de USGA dinsdag. 'Televisiebewijs kan feiten onthullen die je als mens redelijkerwijze niet had kunnen weten bij het spelen van het spel. Een speler kan er alles aan doen om iets goed te doen, maar videobewijs kan dan nog steeds aantonen dat hij of zij het een beetje fout deed.' 

Nog geen perfecte oplossing

De regelautoriteiten reageren met de nieuwe Decision ongebruikelijk snel op de verontwaardiging over het Thompson-incident. Dat is te prijzen want er zijn talloze regelincidenten die veroorzaakt worden door videobewijs achteraf en ze veroorzaken allemaal veel controversie. Het was al bekend dat bij de regelmodernisering die de R&A en USGA voorbereiden (lees hier meer) ook meer waarde gehecht gaat worden aan de integriteit van spelers. Maar de regelautoriteiten willen de videobewijsproblematiek vervroegd aanpakken met de nieuwe Decision.

De Decision maakt het bijvoorbeeld mogelijk om anders om te gaan met een regelincident zoals in het US Women's Open van vorig jaar. Anna Nordqvist kreeg in de play-off van deze major twee strafslagen nadat uit vertraagde videobeelden bleek dat ze bij een bunkerslag in haar backswing een heel klein beetje zand raakte. De Zweedse zei achteraf dat ze zich niet in de gaten had dat ze zand raakte. 

Nordqvist zou in de toekomst wellicht geen strafslagen krijgen als de wedstrijdorganisatie genoeg reden heeft om te concluderen dat 'de handeling redelijkerwijze niet met het blote oog was te zien en de speler zich niet bewust was van de mogelijke overtreding (...) ook als toont videotechnologie iets anders aan.'

Door de nieuwe Decision kunnen dus veel pijnlijke en controversiële situaties voorkomen worden maar het is nog niet de perfecte oplossing. De autoriteiten erkennen dat. 

'We moeten er verder aan werken', zei Mike Davis van de USGA dinsdag. 'De vooruitgang in videotechnologie verbetert de kijkervaring van fans maar kan ook wedstrijduitkomsten beïnvloeden. We moeten een balans vinden in die vooruitgang die eerlijk is voor alle spelers.' 

De regelautoriteiten denken ook verder na hoe ze moeten omgaan met telefoontjes, mails en social media-meldingen van televisiekijkers die golfovertredingen zien. Pagel van de USGA: 'Alles wat betreft television call-ins wordt overwogen. Moet bewijs alleen komen van iemand op de golfbaan? Er zijn veel vragen waarover we nu nog geen beslissing willen nemen, omdat we de gevolgen ervan nu nog niet kunnen overzien.' 

Wat betreft gevallen met een stilliggende bal op een green die beweegt (bijvoorbeeld het geval Dustin Johnson in het US Open van 2016) hebben de regelautoriteiten al eerder de regels aangepast: lees hier meer.

Thompson

Dit is wat Lexi Thompson in haar derde ronde op Rancho Mirage deed:

Ze kreeg twee strafslagen voor het verkeerd terugplaatsen van haar bal en twee strafslagen voor het tekenen voor een verkeerde score. 

Dit was het moment waarop Lexi te horen kreeg dat ze vier strafslagen kreeg ('Is dit een grap?'):

Bekijk hieronder de beelden van Anna Nordqvist in het US Women's Open; ze raakt een klein beetje bunkerzand in haar backswing.

01-01-70 Koninklijke birdies

Het is bijna Koningsdag. En hoewel de Nederlandse royals op de verjaardag van Koning Willem-Alexander zelf niet veel golf zullen spelen, zijn zij – en andere koningshuizen – zeker liefhebbers.

Het gaat te ver Koning Willem Alexander een fanatiek golfer te noemen, maar hij speelde zeker in zijn jongere jaren geregeld zijn rondjes aan de zijde van zijn broers en vader, die ook allen liefhebber waren van de golfsport. De koninklijke familie had regelmatig les bij coach Tom O’Mahoney. Koningin Maxima speelt niet maar op Koninginnedag in 2009 werd ze toch gespot met een (hickory)club in haar handen (zie foto).

De interesse voor golf bij de Oranjes kwam vooral voort uit de liefde die prins Bernhard voor de sport had. De echtgenoot van koningin Juliana speelde al vanaf zijn twintigste en was met grote regelmaat aanwezig bij toernooien en openingen van nieuwe clubs. Bernhard was geen geweldige golfer, maar maakte wel twee keer een hole-in-one.

Ook prins Claus was een graag geziene gast op de golfbaan. Hij speelde regelmatig op de Koninklijke Haagsche, maar kreeg prinses Beatrix niet mee. Claus verricht diverse openingen van nieuwe golfbanen. Onder meer op Golfbaan Welschap in het gezelschap van zijn zoon Johan Friso. Prins Friso was de meest fanatieke en beste speler van de Van Oranje-Nassau’s. Hij deed vaak mee aan de pro-am van het Dutch Open en speelde van een zeer respectabel handicap 6.

Toen in 2014 ter ere van het honderdjarig bestaan van de NGF de tentoonstelling Nederland Golft geopend moest worden, was Pieter van Vollenhove de aangewezen persoon. De man van Prinses Margriet is gek van golf, maar vindt het ook “een raar soort masochisme”, zo zegt hij in 1991 in de Leidse Courant. Van Vollenhove heeft een handicap rond de twintig.

Buitenlandse koningshuizen

Ook buiten Nederland wordt er voldoende gegolft in koninklijke families. Een greep uit de swingende royalties. 

De inmiddels 79-jarige Juan Carlos van Spanje is met zijn broze gestel niet vaak meer op de baan te vinden, maar in de jaren ’70 had hij een uitstekende swing (zie foto).

Het is bijna moeilijk een foto te vinden waar Prins Andrew niet golfend op staat (zie foto). De Duke of York is de meest fanatieke golfer in het Britse Koningshuis en speelde in zijn hoogtijdagen van handicap 4. In seizoen 2003-2004 was hij captain van St. Andrews. Zijn oma, Queen Elizabeth the Queen Mother, speelde ook in haar jonge jaren (zie foto).

Ook in Marokko golfen de leden van het koningshuis. Er ligt zelfs een baan binnen de muren van het koninklijke paleis in Agadir, waar vaak de Trophée Hassan II wordt gespeeld. De in 1999 overleden Koning Hassan II was een fervent golfer die meer dan 150 ronden met drievoudig major-winnaar Billy Casper speelde. Ook zijn zoons Koning Mohammed VI en Prins Moulay Rachid (zie foto) hebben een liefde voor golf.

Kroonprins William (zie foto) is niet zo’n goede golfer als zijn oom, maar studeerde wel in St. Andrews. In zijn tijd daar was het onmogelijk niet met de golfsport in aanraking te komen en dus was hij vaak op de drivingrange te vinden. Erg goed was hij niet. Bij het maken van de foto waarschuwde hij de fotografen dat ze met hun leven speelden, omdat zijn bal alle kanten op kon gaan.

Prinses Victoria van Zweden speelt vaak met haar man prins Daniël wanneer zij bij hun vakantiehuis in Acktjara zijn. Op de foto ontmoet ze Henrik Stenson in 2011 tijdens het Abu Dhabi HCBS Golf Championship (zie foto).

Zelfs in Japan golfen royalties sinds jaar en dag. Van de huidige keizer Akihito is niet bekend of hij met een club uit de voeten kan, maar in 1925 werden prins en prinses Asaka (zie foto) in Amerika golfend gespot. De prins ontwierp een golfbaan in het prachtige Hakone-gebied in de buurt van Yokohama.


01-01-70 Banen&clubs blog: joyriders maken schade op golfbaan in Voorschoten

De banen & clubs blog: kort nieuws over banen en clubs verzameld op GOLF.NL.

Vacature op de Swinkelsche bij Eindhoven

Joyriders maken schade op golfbaan in Voorschoten

Omroep West over vandalen op de 9-holes par-3 baan Het Wedde in Voorschoten:  

'Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag en de nacht van dinsdag op woensdag golfbaan Het Wedde vernield. Ze raceten met een golfbuggy over het terrein.'

De schade wordt geschat op 1.500 tot 2.000 euro. Lees meer op omroepwest.nl.

Vogels op de golfbaan

Vogels op de golfbaan was een onderwerp in BinnensteBuiten. In dit KRO-NCRV programma "wordt de kijker dagelijks, op TV én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken".

De introductietekst van BinnensteBuiten:

'In Wassenaar (op Rozenstein) gaat vogelaar Camilla Dreef vogels spotten op de golfbaan Rozenstein. Ook op plekken waar de mens de natuur naar z’n hand heeft gezet, zijn veel vogels te vinden. Er is hier veel aandacht voor de natuur; zo zijn er nestkastjes opgehangen die de meest bijzondere vogels aantrekken.'

Bekijk de video hier.

Course management seminar

Professional Bob Kraan en Scott Fawcett organiseren op The International een course management seminar voor spelers en coaches. Het seminar wordt gehouden op 18 juli 2017 en het betreft het Decade Course Management System van Fawcett. 'Het systeem wordt gebruikt door college golf spelers en PGA tour spelers, onder wie Bryson DeChambeau, en door de Nederlandse spelers Wil Besseling en Jurrian van der Vaart', zegt Kraan. 

Meer informatie: info@bobkraangolf.nl.

Par 3 Challenge in Drenthe

Een groep Drentse banen houdt een onderlinge competitie:

 • De Gelpenberg, Aalden
 • Pitch & Putt Golf, Orvelte
 • Sportlandgoed, Zwartemeer
 • Golfbaan Zuid Drenthe, Erica

Lees meer op emmen.nu

Vacature The International

Efteling Golfpark Experience

Het Efteling Golfpark houdt op zondag 23 april 'de Golfpark Experience' voor golfers en niet-golfers: 

 'Een sportieve dag voor het hele gezin. De Golfpark Experience is een dag gebaseerd op beauty, lifestyle en sport en daarmee de ideale gelegenheid om op een leuke en laagdrempelige manier kennis te maken met de golfsport en het Efteling Golfpark.'  

Lees meer op demaasroute.nl.

Spreeuwen vs emelten

Steeds meer golfbanen hangen spreeuwennestkasten op. Lees een bericht van Sovon Vogelonderzoek Nederland:

B2B-golfdag op Kromme Rijn

Golfbaan Kromme Rijn in Bunnik organiseert een Open Golfdag B2B. Het doel is ondernemers uit de regio Utrecht en Kromme Rijn met elkaar te verbinden. Lees meer op nieuwsbode-zeist.nl.

Goyer KiKa Golf Marathon

Patrick Ascher gaat op zijn home course, de Goyer G&CC, een golfmarathon spelen om geld in te zamelen voor KiKa. 

Hij slaat op 15 juli 2017 zijn eerste drive bij de eerste zonnestraal (05:36 uur) en doet de laatste putt bij de laatste zonnestraal (21:54 uur). Dit betekent zo'n 16 uur achter elkaar golf. 'Het is niet mijn doel om zoveel mogelijk holes te lopen', zegt Ascher. 'Ik hoop minimaal 100 holes te kunnen lopen en dit is omgerekend ongeveer 42 km; een Golf Marathon!' 

Ascher speelt van de backtees, wandelt, gaat niet in een buggie, maar heeft wel een caddie. De golfmarathon kan op verschillende manieren gesponsord worden, de opbrengst gaat naar KiKa. 

Meer infomatie: patrickrunsforkika.com.

Lentedeal op Het Rijk

Golfers kunnen tot en met maandag 17 april van de Lentedeal van Het Rijk Golfbanen profiteren. Op alle golfbanen betaalt men € 109 per flight. Lees meer op golfenophetrijk.nl.

Art-4You op Openbare Golfclub Dronten

Op Openbare Golfclub Dronten wordt op maandag 17 april (Tweede Paasdag) het evenement Art-4You. Dit is de naam van een organisatie die kunstenaars een podium wil bieden. Art-4You organiseert met regelmaat exposities op verschillende locaties en nu is er dus een kunstmarkt op het terrein van Openbare Golfclub Dronten. Het evenement wordt gecombineerd met een golfwedstrijd (Texas scramble). Lees meer over de golf- en kunstdag in het Facebook-bericht hieronder,

Wouwse investeert half miljoen euro in metamorfose

BN De Stem bericht over de renovatie van de baan van Golfclub Wouwse Plantage:

'De gerenommeerde golfbaanarchitect Bruno Steensels werkte voor iedere baan [hole] een verbeterplan uit. Daar mochten de ruim 900 leden van de club hun reactie opgeven. In november is het definitieve plan goedgekeurd.'

Half maart is het werk begonnen. Lees het bericht op bndestem.nl.

De Wouwse staat deze week in de schijnwerpers bij Leadingcourses:

Interview Frank Pont

In het Duitse tijdschrift Golfjournal van februari staat een interview met de Nederlandse architect Frank Pont. Hij vertelt helemaal aan het einde van het interview over een plan voor een golfbaan in Hulst is de provincie Zeeland. Lees het interview hier.  

Curaçao Masters op Blue Bay

Blue Bay Resort was afgelopen week weer gastheer van de MCB Curaçao Masters. De elfde editie is gewonnen door Dennis Kupper uit Duitsland. Ralph Miler, pro op Lage Vuuursche, werd tweede.

Curaçao telt drie banen; op nl.leadingcourses.com vind je meer informatie.

Open Golfdagen

De Nationale Open Golfdagen (8 en 9 april) zorgden ook voor publiciteit over de golfsport. Dit artikel is een voorbeeld daarvan.

Golfbaan in Zevenaar?

Er bestaat een plan voor een 24-holes golfbaan in Zevenaar, Gelderland (twee keer negen holes en een 6-holes baan). De Gelderlander: 

'Een golfbaan met 24 holes, inclusief driving range (oefenbaan), daarnaast fiets- en wandelpaden plus 75 recreatiewoningen. Daarin voorziet het masterplan Golfpark Zweekhorst.'

De gemeente Montferland is tegen: montferlandnieuws.nl.

Meer op gelderlander.nl.

Rechter haalt streep door uitbreiding golfbaan in Wageningen

Hoogenlaag.nl bericht: 

'De gemeente had geen vergunning mogen afgeven voor een golfbaan op landgoed de Dorschkamp. Dat oordeelde de rechtbank Arnhem op 5 april.'

Lees meer op hoogenlaag.nl.

Vacature op Delfland

Houd ook GOLF.NL/vacatures in de gaten.


Voor de banen & clubs blog van maart 2017: klik hier.

01-01-70 Wie speelt waar? Week 17

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week.

27 - 30 april, European Tour: Shenzhen International, Genzon GC, China. Prijzengeld: 20.000.000 RMB.

'Mijn spel naar de vlaggen was weer een stuk beter, dat zie je ook aan het aantal birdies. Dus met veel birdies op naar Beijing voor het Volvo China Open van komende week.' Dit waren de woorden van Joost Luiten na zijn 29ste plaats afgelopen zondag in het Shenzhen International. 

De beste golfer van Nederland blijft in China voor het Volvo China Open dat deze week op Topwin G&CC - 60 km ten noorden van het centrum van Beijing - wordt gespeeld. Luiten haalde in vijf deelnames altijd de cut en werd al een keer 8ste, zijn beste prestatie in dit toernooi. Vorig jaar eindigde Luiten op de 44ste plaats, zijn slechtste prestatie in het Volvo China Open. 

Luiten in The Players en het US Open

Luiten heeft al speelrecht voor 2017 en 2018 dankzij zijn overwinning in het KLM Open in 2016, maar als dat niet zo zou zijn geweest dan was hij met meer dan 260 duizend euro aan prijzengeld inmiddels ook al veilig. Maar hier nemen Luiten en zijn fans natuurlijk geen genoegen mee, want ook in de golfsport gaat het om de grote toernooien en om zich te kwalificeren voor het Players Championship (11 - 14 mei) op TPC Sawgrass - ook wel het vijfde major genoemd - moet Luiten deze week winnen. De deadline voor kwalificatie via de top 50 van de wereldranglijst is namelijk a.s. maandag. 

Kijken we verder, bijvoorbeeld naar het US Open op Erin Hills (15-18 juni), dan moet de huidige nummer 71 van de wereld op 22 mei of 12 juni in de top 60 staan van de wereldranglijst. Een andere mogelijkheid voor plaatsing voor het tweede major van het jaar is de 'sectional qualifying' die Luiten zou kunnen spelen in Engelan, op Walton Heath op 29 mei.

Terug naar China. Vorig jaar won thuisfavoriet Li Haotong dankzij een foutloze 64 (-8) op zondag. Bernd Wiesberger, de winnaar afgelopen zondag in Shenzhen, is de beste speler in het veld van de 23ste editie. Naast de Oostenrijker staan deelnemers Ross Fisher, Jeunghun Wang, Chris Wood, Thongchai Jaidee nog voor Joost Luiten op de wereldranglijst. 

Nicolas Colsaerts, die met het Volvo China Open in 2011 zijn eerste European Tour toernooi won, en Thomas Detry vertegenwoordigen België. Ryder Cup captain Thomas Bjorn staat ook op de startlijst. De 6640 meter lange par-72 baan van Topwin, net als The International in Amsterdam ontworpen door Ian Woosnam, ligt aan de Chinese Muur. Mooie plaatjes als deze kwamen al voorbij:

Tv: Ziggo Sport Golf, te beginnen op donderdag om 08:30 uur.

Leaderboard.

Starttijden. (Luiten start donderdag om 06:40 Nederlandse tijd en speelt de eerste twee rondes met Scott Hend en Jeunghun Wang.)

27 - 30 april, PGA Tour: Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, Avondale, Louisiana, Verenigde Staten. Prijzengeld: 7.100.000 dollar.

De Zurich Classic of New Orleans heeft het format van het toernooi flink op de schop gegooid. Geen 72 holes strokeplay, maar 80 koppels strijden deze week in de 69ste editie om het prijzengeld (iets meer dan 7 miljoen dollar). De spelvorm? In de eerste en derde ronde spelen de teams een foursome, op de tweede en vierde dag een fourball. De nieuwe formule lijkt te werken, want het veld is vergeleken met de vorige editie flink sterker geworden. 

10 teams om in de gaten te houden

Justin Rose en Henrik Stenson: majorwinnaars en olympische helden met goud en zilver.
Jason Day en Rickie Fowler: waarschijnlijk het meest populaire koppel.
Ian Poulter en Geoff Ogilvy: de een verloor vorige week zijn kaart en kent de ander van een grappig voorval in 2015.
Branden Grace en Louis Oosthuizen: speelden uitstekend samen in de laatste Presidents Cup in Korea.
Daniel Berger en Thomas Pieters: Callaway spelers die veel birdies weten te maken en tot dusver een goed 2017 kennen.
Ryan Palmer en Jordan Spieth: aan elkaar gekoppeld nadat de caddie van Palmer wist te winnen van Michael Greller, de caddie van Spieth.
Hideki Matsuyama en Hideto Tanihara: Japans superduo met Matsuyama's ijzers en Tanihara's putter (vierde in Dell Match Play).
Bubba Watson en JB Holmes: genoeg lengte van de tee.
Brooks Koepka en Chase Koepka: Brooks, vorige week nog runner-up, speelt samen met jongere broer Chase, die op de Challenge Tour in Europa speelt.

De beste 35 teams (plus ties) na 36 holes mogen door naar het weekend. Als er meer dan 40 teams zijn die de cut overleven, is er nog een cut (35 plus ties) na 54 holes. Er zijn geen punten voor de wereldranglijst te verdienen, en ook geen startbewijs voor de Masters. De twee winnaars krijgen wel 400 FedEx Cup punten, iets meer dan een miljoen prijzengeld en een kaart voor 2018-19. Genoeg om voor te spelen dus.

Tv: Ziggo Sport Golf, te beginnen op donderdag om 21:30 uur.

Leaderboard.

De vijf beste slagen van het Valero Texas Open van vorige week:

Wat was er vorige week 'Trending on Tour' op de  PGA Tour:


26 - 28 april, Pro Golf Tour: Haugschlag NÖ Open, Golf Resort Haugschlag, Haugschlag, Oostenrijk. Prijzengeld: 30.000 euro.

De Pro Golf Tour stopt in Oostenrijk op Golf Resort Haugschlag, dat van 1994 tot en met 1996 gastheer was van de European Tour. Maar liefst 14 Nederlanders staan deze week aan de start in Haugschlag. Maarten Bosch, Robbie van West, Lars Buijs, Robin Kind, Michael Kraaij, Dylan Boshart, Axel Geers, Gerrit Verwelius, Sven Korver, Paul Berkhout, Evanildo Silva dos Santos, Mitchell Schoorl, Jeroen Krietemeijer en een laatste opvallende naam: Taco Remkes.

Leaderboard.

NGF: Voorjaarswedstrijd dames & heren

De mooie baan van Noordwijk vormt op woensdag 26 april het toneel voor de voorjaarswedstrijd, traditiegetrouw de eerste grote amateurwedstrijd van het seizoen. De beste amateurs van Nederland spelen 36 holes strokeplay op een dag.

Leaderboard.

NGF: 2e maandbeker

Welderen is 28 april gastheer van de tweede NGF Maandbeker.

Leaderboard.

NGF Competitie: Hoofdklasse

Zaterdag 29 april staat speeldag zes van de hoofdklasse van de NGF Competitie op het programma. De play-offs worden dit jaar gespeeld op De Gelpenberg (20 en 21 mei). 

Dames
Poule 1
Poule 2

Heren
Poule 1
Poule 2

Kijk voor overige indelingen en uitslagen op NGF Competitie.

01-01-70 Anne van Dam kiest voor Srixon

Anne van Dam heeft een overeenkomst gesloten met Srixon. De 21-jarige golfster die vorig jaar in China haar eerste overwinning behaalde op de Ladies European Tour, speelt met ijzers en de bal van Srixon.

‘Ik ben heel blij met de samenwerking met dit topmerk’, zegt Anne van Dam over de overeenkomst. ‘Srixon ondersteunt veel topspeelsters op de LET en de LPGA Tour en ik ben trots dat ik nu ook deel ga uitmaken van hun Tour Staff.’ 

Ook Michiel Franken van Srixon Nederland heeft hoge verwachtingen van de samenwerking. ‘Ik ken Anne al jaren van de Eindhovensche Golf. Ze is een heel groot talent en heeft de potentie de wereldtop te halen. Ik ben blij dat we Anne in deze fase van haar carrière kunnen helpen en ondersteunen met de materialen die zij nodig heeft om topprestaties te leveren. Anne zal er aan bijdragen de naamsbekendheid van Srixon te vergroten en ik weet zeker dat wij samen veel mooie momenten gaan beleven.’

Vergevingsgezind

De 21-jarige Van Dam die verbonden is aan Golf Team Holland, speelde al langere tijd met een driving iron van Srixon. Nu heeft de longhitter ook ijzers en een Srixon-bal in haar tas. 

Van Dam: ‘De Z-Star is een geweldige bal voor op en rond de greens en is ook heel erg stabiel in de wind, dat viel me meteen op. De Srixon-ijzers zijn erg vergevingsgezind, bij een niet helemaal zuiver geraakte bal verlies ik nauwelijks afstand.' 

Van Dam speelt met wedges van Cleveland, onderdeel van Srixon: ‘Ik heb heel veel wedges getest en de RTX - Raw van Cleveland staken er qua gevoel en spincontrole echt bovenuit.’

In de tas van Van Dam:

Ijzers:  PW t/m ij-7 Srixon Z965,  ij-6 t/m ij-4 Srixon Z765 

Driving iron: Srixon Z U65

Wedges: Cleveland: RTX - Raw 58, 54, 50 graden loft

Bal: Srixon Z-Star - White01-01-70 St Andrews-brug op Hoenshuis

Op de baan van G&CC Hoenshuis komt een brug zoals op de Old Course in St Andrews.

Golf en Country Club Hoenshuis viert dit jaar het zesde lustrum (1987-2017). De lustrumcommissie van de vereniging heeft het thema 'verbinden' gekozen en zo is ook gekozen voor de bouw van een brug over een beek bij de 17de hole. De lustrumcommissie wil de benodigde gelden (circa 10.000 euro) vergaren via een inzamelingsactie.

Het wordt niet zomaar een brug. Er is volgens de lustrumcommissie een verbinding met de geschiedenis van Zuid-Limburg en met de geschiedenis van golf.

Hole 17 ligt ongeveer parallel aan de Via Belgica, een Romeinse weg van Keulen naar Boulogne sur Mer. De Via Belgica was ongeveer 11 meter breed met een fundering van een halve meter bestaande uit Kunradersteen. Deze Kunradersteen zal dan het fundament vormen van de Hoenshuis-brug. Meer details over de brug volgen later dit jaar.

De club viert het lustrum van 23 tot en met 27 augustus 2017. Op de zondag in de lustrumweek zal de brug door de burgemeester van Voerendaal worden 'geopend'.

Hier komt de brug:

brug
01-01-70 Lentegolf aan de Costa Blanca

Wie wat anders wil dan de drukke Costa del Sol, kan zijn heil zoeken ten zuiden van Alicante, aan de Costa Blanca. Mooie omgeving, lekker weer en leuke (vakantie)banen.


De regio tussen Alicante en Murcia in Oost-Spanje, met als centraal punt de badplaats Torrevieja, is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een golfersparadijs dat een leuk alternatief biedt voor de Costa del Sol in het zuiden. Er liggen tientallen golfclubs, de greenfees zijn iets lager en goed weer is bijna altijd gegarandeerd. Hier een overzicht van de beste clubs in de regio, met extra aandacht voor het hoogtepunt, de relatief nieuwe baan Las Colinas.

Las Colinas G&CC

Las Colinas, zonder huizen aan de fairways, is geopend in 2010 maar de glooiende baan met grote bunkers en waterhindernissen oogt alsof hij er al decennia ligt. Het goede van Las Colinas is bovendien dat de course voor elk niveau goed te doen is. Van de achterste tees is de baan een ware test voor topspelers (elk jaar wordt hier een van de wedstrijden van de European Tour Qualifying School gespeeld), van de voorste tees heeft iedereen plezier. Ondanks dat er vrij veel water is (zes meren) en het aantal bunkers met tachtig vrij hoog is. Het ontwerp is van de Amerikaan Cabell B. Robinson die de architect is van meerdere interessante banen, zoals La Reserva en Finca Cortesin in het zuiden van Spanje. Las Colinas bezet de 78ste plaats in de Golf World Top 100 van beste banen in Spanje. Op Leadingcourses.com geven golfers een hoog cijfer (8,6) en staat de baan op de tiende plaats in de ranglijst Beste golfbanen van Spanje in 2016. De gevarieerde par-71-baan wordt goed onderhouden; dat gebeurt door de internationale exploitant Troon Golf die ook banen als The Grove in Engeland in de portefeuille heeft. Je kunt er overnachten, in rustig gelegen villa’s, penthouses en appartementen. Met een stay-and-play-arrangement krijg je korting op de greenfee en kun je uitgebreid gebruikmaken van de uitstekende oefenfaciliteiten. Er is een fitnessruimte en er zijn meer sporten te doen op het resort.

Greenfee: tussen de 50 en 90 euro
Meer info: lascolinasgolf.es

Villamartin GC

Villamartin en Las Colinas zijn de beste banen in het gebied. Heuvelachtig is niet het goede woord maar de baan van Villamartin uit 1972 is wel flink glooiend. De European Tour is er eenmaal neergestreken in 1994, voor het Mediterranean Open. De Spanjaard José Maria Olazabal won. Er is weinig water op deze door Paul Putman goed ontworpen baan die geschikt is voor alle niveaus (mits je de kleur tee kiest die past bij je spel).

Greenfee: 45 tot 60 euro
Meer info: villamartingolfclub.com

Real Club de Campoamor GC

Campoamor is een prima vakantiebaan uit 1989 van Gregorio Sanz en Carmelo Garcia, geen bekende namen in de wereld van golfbaanarchitectuur. Campoamor ligt tussen twee valleien, is licht heuvelachtig en biedt mooie uitzichten. Niet makkelijk, maar ook niet erg moeilijk.

Greenfee: 45 tot 60 euro
Meer info: lomasdecampoamor.es

Golf Las Ramblas

Las Ramblas, nog een ontwerp van de Spaanse architect Jose Gancedo, is een flink heuvelachtige baan met enkele sensationele holes. Geen wonder als je weet dat Gancedo ook de ontwerper is van de beruchte baan Monte Mayor in Zuid-Spanje. Niet iedereen is fan van Monte Mayor en niet iedereen is fan van Las Ramblas. De landingsgebieden zijn vaak nauw, je moet geregeld een blinde slag doen (je ziet niet waar je naartoe moet). De baan uit 1991 is bovendien een beetje dichtgegroeid en sommige holes zijn daardoor nog moeilijker geworden. Las Ramblas is van dezelfde eigenaar als Villamartin en La Finca, de Grup Quara, en deze exploitant biedt interessante kortingen als je meer dan één baan van de groep boekt.

Greenfee: 40 tot 60 euro
Meer info: lafincagolfresort.com

La Marquesa Golf

La Marquesa, ontworpen door de onbekende architect Justo Quesada, bestaat sinds 1989. De baan is vrij plat vergeleken met alle andere banen in de omgeving en daardoor iets makkelijker voor de minder ervaren golfer.

Greenfee: 41 tot 61 euro
Meer info: lamarquesagolf.es

Golf La Finca

La Finca is ook een goede vakantiebaan; parkland met brede fairways. Het ontwerp uit 2002 is van José (Pepe) Gancedo. La Finca is een prima bestemming als je goed wilt oefenen op de range of oefengreens. Pin High Golftravel biedt arrangementen aan waarbij je verblijft in het golfhotel op de baan en kunt spelen op La Finca, Villamartin, Las Ramblas en Las Colinas. Baan en hotel (met spa en fitness) liggen op 25 minuten rijden van het strand en op 45 minuten van de luchthaven Alicante.

Greenfee: 45 tot 75 euro
Meer info: lafincagolfresort.com

En verder…

De Costa Blanca is een mooie bestemming in het voor-  of najaar. Prijsvechters als Transavia en Easyjet vliegen vanuit Amsterdam op Alicante. Je kunt er volgens het Spaans verkeersbureau genieten van 2.800 uren zon per jaar. Wie erg van warmte houdt, zal er ook graag in de zomer zijn. In Torrevieja (veertig kilometer van Alicante) en andere badplaatsen kun je genieten van prachtige stranden. Torrevieja heeft ook beroemde zoutmeren (zie foto) waarin je blijft drijven. Een duik in deze meren schijnt gezond te zijn voor de huid. Aan de Costa Blanca zijn veel kastelen en iets meer in het binnenland vind je dorpen waar de tijd heeft stilgestaan. Voor cultuur en musea kun je naar de universiteitsstad Murcia of de oeroude stad Alicante.


01-01-70 Aanstaand weekend: de golfbeurs in Amsterdam

Aanstaand weekend wordt op Borchland/Amstelborgh de Amsterdam Golf Show gehouden: de jaarlijkse golfbeurs.

Het is alweer de 11de keer dat de Amsterdam Golf Show wordt gehouden. Er zijn veel redenen om het jaarlijkse evenement te bezoeken. Hier volgen er 11:

 1. Gratis toegang (gratis als je van tevoren online een kaartje bestelt, alleen parkeerkosten voor auto's, zie verderop).
 2. Je kunt het nieuwste materiaal van grote golfmerken testen. 
 3. Er is een groot aanbod van exposanten in alle varianten. 
 4. Een aantal keer per dag wordt een spectaculaire modeshow gehouden.
 5. Er zijn scherpe aanbiedingen en prachtige prijzen te winnen. 
 6. Tal van activiteiten in en buiten de hal. 
 7. Gratis lesjes van de pro's van Amstelborgh. 
 8. Gratis gebruik driving range, inclusief ballen. 
 9. Gratis spelen op de par-3 baan van Amstelborgh.
 10. Speciale activiteiten voor kinderen.
 11. Ook gelegenheid om samen wat te eten en drinken. 

Praktisch 

 • Wat: Amsterdam Golf Show. 
 • Wanneer: 29 en 30 april 2016. 
 • Openingstijden: zaterdag 10.00-18.00 uur, zondag 10.00-17.00 uur. 
 • Waar: Golfcentrum Amstelborgh-Borchland. 
 • Adres: Borchlandweg 6-10, 1114 BD Amsterdam-Duivendrecht. 
 • Toegang: gratis in de voorverkoop, € 5 aan de kassa. 
 • Parkeren: op eigen terrein binnen 150 meter van de beurs, € 5 per dag. 

Meer informatie: amsterdam-golf.com.


De Golf Show op Facebook:


Beelden van de tiende editie:

01-01-70 Hoogeboom 58ste in Scottish Women's Championship

Mayka Hoogeboom is in het Helen Holm Scottish Women's Open Championship op de gedeelde 58ste plaats geëindigd.

Jong Oranje-speelster Mayka Hoogeboom (17) ging rond in 71, 77 en 82 slagen op de banen van Royal Troon in Schotland. De eerste en tweede ronde werd gespeeld op de Portalnd Course, de derde ronde op de Old Course.

Jennifer Sepers (17), ook van Jong Oranje, werd 70ste met 74, 79 en 88 slagen.

Het 54-holes kampioenschap, dat jaarlijks georganiseerd wordt door de Ladies’ Golf Club Troon, werd zondag gewonnen door de Zweedse Linn Grant met een totaal van zeven onder par. 

Eindstand.


01-01-70 Derek Hopmans wint Riels Jeugd Open

Afgelopen zondag hebben 50 kinderen meegedaan aan het Riels Jugo Jeugd Open op Golfclub Riel, een jeugdwedstrijd georganiseerd onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Derek Hopmans was de overall winnaar.

Derek Hopmans van Golfclub De Haenen won met een totaal van 70 slagen op de 9-holes golfbaan in Geldrop. De tweede plaats was voor Djingly Vugts van Golfclub Vught met 71 slagen en Daphne Zeedijk van Golfclub Gulbergen werd derde met 72 slagen. 

Het Riels JUGO Jeugd Open staat op de wedstrijdkalender van de NGF en telt mee voor de NGF Junior-Ranking. Golfclub Riel heeft een actieve jeugdcommissie die het hele jaar door bezig is met groepstrainingen, individuele lessen en bijzondere activiteiten voor de vele jeugdleden. 

Meer over de wedstrijd en alle uitslagen: gcriel.nl.


01-01-70 (Golf)horloge getest: Garmin Approach S20

GOLF.NL ging met vijf (golf)horloges de baan in: TomTom Golfer 2, Apple Watch Series 2, Bushnell Neo iON, Samsung Gear S3 en de Garmin Approach S20. Hier het testresultaat van de laatste in de rij, de Garmin Approach S20.

Het lichtste horloge (42 gram) uit de test, de Approach S20 van Garmin, is met alle extra’s een zeer compleet model voor een goede prijs. Natuurlijk hebben de twee smartwatches dankzij de talloze apps meer toepassingen, maar als we geen appels met peren vergelijken, heeft de S20 voor een GPS-golfhorloge veel te bieden. Naast de afstanden geeft het horloge ook de mogelijkheid op elke green uit een aantal pinposities te kiezen voor een nog nauwkeurigere afstand. Handig als je wilt weten wat een pinpositie op links of rechts doet met de afstand. 

Net als de TomTom Golfer 2 heeft de Garmin een autoshot-functie om alle slagen te registreren en later te analyseren op je smartphone. Het detecteren van slagen deed de Garmin minder goed dan de TomTom. Na afloop is dit wel te aan te passen. De Garmin Connect-app voor je smartphone maakt de S20 niet alleen een golfhorloge, maar ook een activitytracker met de nodige activiteit- en gezondheidsstatistieken. Zo zit er een afstandsmeter, stappen- en calorieteller in het horloge en kun je met de gratis applicatie bijvoorbeeld ook je slaap monitoren. 

Gekoppeld aan de swing analyzer van Garmin, de TruSwing, krijg je op de S20 direct swinggegevens op je pols. Ook leuk: onder de klok wordt het tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang weergegeven. Handig als je wilt weten of er nog tijd is voor een paar holes in daglicht. Als je tijdens je ronde op de hoogte wilt blijven, kan je dankzij bluetooth meldingen ontvangen bij een WhatsApp-bericht of e-mail. Laat je dus niet misleiden door het wat eenvoudige vierkante design van de Approach S20. De Garmin onderscheidt zich wat betreft opties en zit fijn om de pols. Wil je nog meer richting een activitytracker? Dan is de X40 van Garmin – met hartslagfunctie – een goede optie.

+ Prijs
+ Veel extra functies

- Autoshot-detectie hapert soms

€ 199,99


01-01-70 Win 1000 euro voor je club

Op zaterdag 6 mei 2017 is de 18de editie van de Nationale Golf Bird Watching Day. In de week daarna, van 6 tot 14 mei, kunnen golfers 1.000 euro voor hun club winnen.

Elk jaar doen tientallen clubs mee aan de Nationale Golf Bird Watching Day. Op die clubs worden vroeg in de ochtend - dit jaar op 6 mei - vogelsoorten geteld. Vorig jaar deden 76 golfbanen mee, er werden ruim 3.500 vogels geteld en 163 verschillende soorten waargenomen. 

De datum is niet zomaar gekozen: overal in het land worden op 6 mei door vrijwilligers vogels geteld en het is ook het begin van de Nationale Vogelweek, die tot en met 14 mei duurt. Meer informatie vind je op birdwatchingday.nl.

Win 1000 euro voor je club

In de Nationale Vogelweek kunnen golfers proberen om voor hun club zoveel mogelijk netto birdies, eagles en misschien wel albatrossen te maken. Voor de telling wordt gebruik gemaakt van de Stern Birdieranking die in de GOLF.NL app zit. 

Als een qualifying ronde speelt van 6 tot 14 mei en je maakte een netto birdie, dan levert dat één punt op. Een netto eagle is twee punten en een netto albatros is vijf punten waard.

Een netto birdie = een bruto birdie op een hole waar je geen slag krijgt, een bruto par op een hole waar je één slag krijgt, een bruto bogey op een hole waar je twee slagen krijgt, een bruto double bogey op een hole waar je drie slagen krijgt. De app GOLF.NL geeft aan of je een netto birdie maakt.

De club die van 6 tot en met 14 mei het hoogste totaal aan punten voor birdies, eagles en albatrossen scoort, krijgt een cheque ter waarde van 1.000 euro. Die kan worden verzilverd in de winkel van Vogelbescherming Nederland.

Lees hier meer over de Stern Birdieranking en de app GOLF.NL.

Vogels op de golfbaan

Vogels op de golfbaan was onlangs een onderwerp in BinnensteBuiten. In dit KRO-NCRV programma "wordt de kijker dagelijks, op TV én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken".

De introductietekst van BinnensteBuiten:

'In Wassenaar (op Rozenstein) gaat vogelaar Camilla Dreef vogels spotten op de golfbaan Rozenstein. Ook op plekken waar de mens de natuur naar z’n hand heeft gezet, zijn veel vogels te vinden. Er is hier veel aandacht voor de natuur; zo zijn er nestkastjes opgehangen die de meest bijzondere vogels aantrekken.'

Bekijk de video hier.01-01-70 Tweede wedstrijd US Kids Tour op 29 april

In 2017 worden in het hele land wedstrijden van de US Kids Tour georganiseerd. Op 29 april is Golfbaan Het Rijk van Margraten in Limburg gastheer van de tweede wedstrijd.

De Nederlandse US Kids Tour (officieel de US Kids Amsterdam Local Tour) wordt op banen in heel Nederland gespeeld. Golfbaan Naarderbos was gastheer van de eerste wedstrijd. Aanmelden voor de tweede wedstrijd kan nog tot woensdag 26 april via www.dutchkidsgolf.nl.

Lees meer over de US Kids Tour in een eerder bericht op GOLF.NL. Blijf op de hoogte van de US Kids Amsterdam Local Tour via de Facebook pagina.

Bekijk hieronder een vlog van de organisatie die gemaakt is ter gelegenheid van de tweede wedstrijd, gemaakt door Bart van Gestel en met tips van playing pro Fernand Osther.

Dutch Kids webshop

Sinds kort is er een Dutch Kids webshop online. In deze webwinkel is van alles te vinden voor enthousiaste jeugdgolfers. Op dit moment biedt de shop vooral items voor golfjeugd tot 12 jaar, maar op korte termijn zal er ook Under Armour kleding aangeboden worden voor "de oudere jeugd" tot 18 jaar.  Een percentage van alle kleding die wordt verkocht wordt gedoneerd aan de TopGolfTalent Foundation.

01-01-70 Nieuwe putter voor Luiten

Joost Luiten heeft sinds een aantal weken een nieuwe putter in zijn tas. In plaats van met de Scotty Cameron putt hij nu met de TaylorMade Spider Tour Red.

Welke putter had Joost Luiten in de tas in de Trophee Hassan II en Shenzhen International? De oplettende kijker zag dat Luiten, die niet vaak wijzigingen aanbrengt in zijn tas, met iets roods over de greens liep, en niet met zijn Scotty Cameron, de putter waarmee hij twee keer het KLM Open won. Volgens de Nederlander was het tijd voor iets nieuws. 

Met de TaylorMade Spider Tour Red kiest hij voor een van de meest populaire putters op Tour. Naast Jason Day, die de eerste was die met deze putter op de PGA Tour won, en nummer één van de wereld Dustin Johnson, die de zwarte versie in zin tas heeft, won Sergio Garcia met precies hetzelfde model de Masters. Ook supertalent Jon Rahm zweert bij de rode mallet putter. 

Met en zonder streep

Opvallend is dat Day, Johnson, Garcia en Rahm geen oplijnstreep op hun putter hebben. Het zou afleiden en zonder het streepje makkelijker zijn om te focussen. Luiten heeft wel een streep. 

Dankzij de gewichtsverdeling, waarbij er meer gewicht aan de zijkanten is geplaatst, heeft de Spider Tour minder de neiging om te draaien bij impact als je de bal niet helemaal in het midden van het blad raakt. Oftewel, meer vergevingsgezindheid en een grotere sweetspot. Het verschil tussen het zwarte model (Johnson) en het rode model (Day, Garcia, Rahm, Luiten) is de insert, die bij de rode versie zachter is en voor een ander gevoel en geluid zorgt.

Prijs: 329 euro (RED & BLACK)

Meer info: taylormadegolf.eu

01-01-70 Green Deal: inzicht in gebruik meer dan noodzakelijk

Een goed duurzaam en groen beleid op golfbanen is mede gebaseerd op cijfers. Een opgave van het gebruik van zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen is dan ook een belangrijk onderdeel van de van de afspraken die in het kader van de Green Deal Sportvelden zijn gemaakt met de overheid.

Elk jaar zal het gebruik van gewasbeschermingsmidden op deze wijze - anoniem - moeten worden geregistreerd. Op termijn zal het gereduceerde gebruik op basis van de verstrekte gegevens zichtbaar dienen te worden.

Een zeer fors aantal golfbaanbeheerders heeft echter om meerdere redenen het gebruik over 2015 en 2016 – ondanks herhaalde gemailde verzoeken – niet verstrekt.

Dat was onlangs voor vertegenwoordigers van de Golf Alliantie – NGF, NVG en NGA – aanleiding om deze beheerders telefonisch te benaderen en hen ervan te overtuigen dat de opgave van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een van de cruciale elementen is voor het succesvol maken van de Green Deal.